”Röda nejlikan” adelns räddning

TV
Foto: LONDON FILMS/TV 4
Den ende som vågar motarbeta revolutionärerna är den gåtfulle ”Röda nejlikan” spelad av Richard E Grant.

SERIESTART

”Röda nejlikan”

TV 4 20.00

Den romantiske hjälten ”Röda nejlikan” har tidigare gestaltats av stora filmcharmörer som Leslie Howard och Anthony Andrews. Till denna exklusiva skara sällar sig också Richard E. Grant.

I TV 4: s miniserie från 1998 räddar han franska adelsmän undan revolutionärernas giljotiner på sitt karaktäristiskt nonchalanta sätt.

Äventyrshistorier som utspelar sig under franska revolutionen verkar vara ett koncept som står sig genom åren. ”Röda nejlikan”, alias sir Percy Blakeney hör till de riktiga klassikerna. Figuren skapades av den brittisk-rumänska författarinnan baronessan Orczy i början på 1900-talet och har filmats med jämna mellanrum.

I den miniserie som startar i kväll på TV 4 spelas den ganska oförsiktige hjälten av Richard E. Grant, 43. Hans älskade Marguerite spelas av amerikanskan Elizabeth McGovern. Som elakingen Chauvelin syns Martin Shaw. Under revolutionens höjdpunkt är det Chauvelin som på Robespierres order genomför avrättningarna av aristokrater då adel, kungahus och prästerskap helt förlorat makten.

Den enda som vågar motarbeta revolutionärerna är den gåtfulle ”Röda nejlikan”. Sitt namn har han fått eftersom han lämnar ett exemplar av den purpurfärgade blomman som ett gäckande visitkort varje gång han lyckats rädda en ädling ur revolutionärernas klor. Få vet vem han är men alla vill veta. Den dum-snobbige brittiske sprätten sir Percy Blakeney vidrörs inte av en misstanke. Han är alltför osannolik.

Som sir Percy raljerar han över republikanernas blindbocksjakt på ”Röda nejlikan” och drar ner skrattsalvor med de numera klassiska orden; They seek him here, they seek him there...

Hans eldiga kärleksförhållande med hustrun Marguerite kastar ett romantiskt skimmer över historien. Lite extra nerv åt intrigen ger den flirt Marguerite tidigare haft med ”Röda nejlikans” ärkefiende Chauvelin.

Jakten på bra miljöer att filma i förlade inspelningen till Tjeckien som dessutom är ett billigare alternativ än att spela in i exempelvis England. Enligt huvudrollsinnehavaren själv liknar Prag också 1700-talets Paris på pricken.

Född i Swaziland och uppväxt i Sydafrika har Grant inte sir Percys gediget brittiska bakgrund. Det hindrade inte att han var producenternas högsta önskan till titelrollen vars extrema brittiskhet är hans kännemärke i nästan lika hög grad som mer sentida James Bond.

Miniserien är i sex delar. Giljotiner, fäktningsdueller, knäbyxor och dekolleterade överklassdamer utlovas.

Dinosaurier blir ”verkliga” med ny teknik

DOKUMENTÄR

”Dinosauriernas tid – hur serien gjordes”

SVT 1 20.30

Om man vill göra en film om dinosauriernas liv stöter man på minst en betydande svårighet – det finns inga dinosaurier att filma. I ”Dinosauriernas tid – hur serien gjordes” får vi se hur detta i den nyligen visade dokumentärserien blev möjligt med hjälp av bland annat datoranimation.

Dinosaurieentusiasten Tim Haines, som är seriens producent och initiativtagare, berättar tillsammans med animatörerna Mile Milne och Jez Harris och medproducenten

Jasper James om ”Dinosauriernas tids” väg från ax till limpa. Tre år och sex miljoner pund satsades på den unika BBC-produktionen. Den intar en särställning bland dinosauriefilmer eftersom det viktigaste varit att så korrekt som möjligt skildra urtidsdjuren och deras livsvillkor. Vetenskapsmän av alla de slag har varit inblandade för att få minsta detalj så korrekt som möjligt. Forskarna har gladeligen ställt upp eftersom det är första möjligheten att få ”se” resultatet av sin forskning med egna ögon. Då forskningen inte har något svar har man gemensamt gjort en kvalificerad gissning, och diskuterat sig fram till den mest logiska teorin.

– Jag kan inte garantera att allt stämmer till hundra procent med hur dinosaurierna hade det, säger Tim Haines. Men vi har gjort vårt bästa för att komma så nära som möjligt.

Ljusets drottning träder in

MUSIK

”Lucia i Lund”

SVT 1 6.00

Året luciamorgon kommer från Lunds domkyrka. En mycket traditionell luciakonsert utlovas med alla de klassiska sångerna. Alla de körer som huserar i domkyrkan deltar. Luciatåget består främst av flickkörerna Korallerna och Korinterna. Dessutom medverkar manskören Cantores Cathedrales, Domkyrkans gosskör och ”målbrottskören” Domherrarna. Samtliga körer leds av Eva Bohlin som också står för det musikaliska arrangemangen. Solisterna Ingela Bohlin och Pontus Wiegert framför tillsammans sången ”Look sheperd”. Organisten heter Sofia Söderberg Eberhard.

Kraftmätningen mellan Hitler och Stalin

SERIESTART

”Dokument utifrån: Tyrannernas

tvekamp” SVT 2 22.10

Då Adolf Hitler sommaren valde att invadera Sovjetunionen gjorde han ett ödesdigert misstag. Östfrontskriget blev historiens blodigaste med över 30 miljoner dödsoffer. Att på detta sätt bryta mot den gyllene regeln att aldrig föra krig på två fronter var förvånande huvudlöst.

Ändå var det mycket nära att han lyckades i sitt försök att inta Stalins Sovjet. Hans ”blitzkrieg” var till en början mycket nära att få Stalin att ge upp. I dokumentärserien ”Tyrannernas tvekamps” fyra delar skildras kraftmätningen mellan de två tyrannerna – Hitler och Stalin. I kvällens första del kastar tidigare opublicerade fakta ett nytt ljus på varför Hitler valde att spela detta höga spel.

Bakom BBC-serien står Laurence Rees, som är chef för BBC:s historiska avdelning, och historieprofessorn Ian Kershaw. De båda har tidigare gjort den uppskattade ” Nazisterna – en historiens varning” som visades av ”Dokument utifrån”-redaktionen för tre år sedan.

Michael J Fox tar adjö

SERIE

”Spin City”

Kanal 5 20.00

”Spin City”-säsongen avslutas med ett dubbelavsnitt som samtidigt är Michael J Fox avskedsföreställning.

Efter fem år i rollen som vice borgmästaren Michael Flaherty lämnar han serien. 1998 avslöjade Fox att han sedan ett antal år lider av parkinson och han behöver nu koncentrera sig på att bekämpa sjukdomen och arbeta för att sprida kunskap om den. Fox kommer dock att återkomma som gästskådespelare i enstaka avsnitt av ”Spin City” framöver. Då avsnittet visades i USA ville 32,8 miljoner tittare se Fox ta adjö. Hans fallna mantel ska axlas av skådespelaren Charlie Sheen. Då serien återkommer efter årsskiftet kliver han in på borgmästarkontoret i New York som den nye karaktären Charlie Crawford.

Rock med Iron Maiden

MUSIK

”Musikbyrån”

SVT 1 22.25

”Musikbyrån” rockar in lucianatten med lite tung och dieseldoftande åttiotals heavy-metal. 1984 stod hårdrocksgruppen Iron Maiden på toppen av sin popularitet och genomförde en årslång världsturné. Konsertfilmen ”Behind the iron curtain”, visar hur de togs emot som sanna hjältar vid några spelningar i Polen, Ungern och Tjeckoslovakien. Samma rock’n’roll som var vardagsmat i västvärlden var något både exotiskt och storartat bakom järnridån. I den halvtimmeslånga filmen framför gruppen några av sina största hits och vi får också se möten med fans som var svältfödda på västerländska influenser.

Arbetet på Astrid Lindgrens barnsjukhus

DOKUMENTÄR

”Barnsjukhuset”

TV 4 21.00

Astrid Lindgrens barnsjukhus är Stockholms största. Deras patienter är allt från små bebisar till nästan vuxna 17-åringar. I dokumentären ”Barnsjukhusets” fyra delar har filmteamet under hösten följt ett antal unga patienter och deras föräldrar på sjukhuset. För några är sjukhusvistelsen en kort akut period, för andra är det en stor del av livet. Det blir i varje fall en erfarenhet varken föräldrar eller barn glömmer i första taget.

I första delen lär vi känna treårige Roope som brännskadat ansikte, händer och luftrör svårt sedan han lekt med tändstickor. Lilla Ellinor är bara två och ett halvt år, men går igenom sin behandling för en hjärntumör med stort mod. Femåriga Astrid är allergiker med svår astma. Hon är på sjukhuset för att bli testad och få veta hur känslig hon är mot mjölkprodukter.