En känslig och spännande film

TV
Foto: COLUMBIA PICTURES
Casey Siemaszko, Gary Riley och Keifer Sutherland har alla tre gjort en lång rad filmer efter ”Stand by me”.

Stand by me

Fin skildring av pojkars uppväxt och vänskap. Bygger på en novell av Stephen King, men det enda skrämmande är när de hittar ett lik i skogen.

Historien är i stället en känslig och gripande skildring av hur det var att vara en ung grabb på 50-talets amerikanska landsbygd. Det handlar om vänskap, pojkstreck, rädslan för äldre och tuffare tonårsgrabbar. Och allt kulminerar när pojkgänget ger sig ut i skogen.

En lång rad namn som sedan blivit mer kända medverkar: Kiefer Sutherland, John Cusack, Corey Feldman och River Phoenix, som dog 1993. Det här var hans tredje filmroll, när han var 15 år.

Berättarrösten som minns tillhör Richard Dreyfuss.

Regissören Rob Reiner (När Harry träffade Sally..., På heder och samvete) har varit skicklig i sin känsliga hantering av berättelsen. Han har varit mycket trogen förlagan, men samtidigt också förvandlat en på ytan händelselös novell till en spännande ungdomsfilm.

Reiner har nästan enbart gjort bra filmer, bland andra rockparodin ”Spintal tap”. (1986)

TV 3 21.00

SOS – en segelsällskapsresa

Tredje filmen om Stig Helmer, Lasse Åbergs ursvenske lågmälde man förankrad mitt i verkligheten. De här filmerna kommer att ge en hygglig bild av Sverige under det sena 1900-talet. Från nyrika snobbar i lyxkryssare till miljöfanatiker i träskor. Från duktiga seglare till sådana som fastnar med masten i en järnvägsbro.

Johan Rabaeus och Ewa Fröling är mycket bra och underhållande som förmögna snobbar. Tor Isedal spelar en fiskargubbe i skärgården och Birgitte Söndergaard spelar hans dotter, som Stig Helmer blir lite valhänt förälskad i.

Ett genombrott för Birgitte Söndergaard, som de senaste åren dessutom gjort sig känd som programledare i tv.

I övriga roller finns bland andra Anders Ahlbom och Lena-Pia Bernhardsson, Per Eggers, Carina Lidbom, Björn Wallde och Ulla Skoog. Peter Carlsson, han med de blå grodorna, spelar en man som har svårt att få igång sin aktersnurra och Stellan Sundahl spelar en inte helt ärlig politiker.

Följdes av ”Den ofrivillige golfaren” där Stig Helmer spelar golf samt ”Hälsoresan” där han går ner i vikt samt fräschar upp sina scoutkunskaper.

Från början hade Lasse Åberg och Bosse Jonsson tio uppslag till komedier om svenska vanor, och med ”Repmånad” är sex avklarade. Så det kan nog bli fler filmer med Stig Helmer. (1988)

TV 1000 18.00

Vita lögner

Ett prisbelönat tv-drama om en ung medelklassflicka som hamnar i ett gäng med nynazister. Med Sarah Polley, den blott 20-åriga och mycket begåvade skådisen från Atom Egoyans ”Ljuva morgondag”.

Gjord för kanadensisk tv, och den har vissa liketer med ”American history X”, men är inte lika övertygande. (White lies, 1998)

ZTV 21.00

Kärleksbekymmer

Romantik från Australien, ett triangeldrama med extra komplikationer eftersom det handlar om lärarinna/elev. Bygger på en pjäs. Claudia Karvan i kvinnliga huvudrollen som Christina är med i kommande ”Star wars”-filmer som syster till Padme. (The Heartbreak kid, 1993)

SVT1 22.35

Fånglägersabotören

Märkligt nog ett verklighetsbaserat, lätt komiskt, drama om officeren Charles Cowards äventyr i fångläger under andra världskriget. Med Dirk Bogarde. (The Password is courage, 1962)

TCM 22.00

Kärlek vid första hick

Dansk ungdomsfilm om den tafatte killen i gymnasiet som blir hopplöst förälskad i en två år äldre och betydligt tuffare tjej. Charmig och träffsäker, om än lite ojämn. (Kaerlighed vid første hik, 1999)

TV 1000 20.00

Mellan dina ben

Victoria Abril är aldrig rädd för att klä av sig på film och här spelar hon sexmissbrukare. En udda kärlekshistoria i regi av Manuel Gómez Pereira, som gjort ett antal filmer om just sex och relationer. (Entre las piernas, 1999)

Canal+ 13.40

Slums of Beverly Hills

Om tonårsflickas (Natasha Lyonne) bohemiska uppväxt i Los Angeles rika kvarter. En rik äldre kusin lär huvudpersonen en del om bröst och sex. Den excentriske pappan spelas av alltid utmärkte Alan Arkin. (1998)

Canal+ 1.40