”Jag lovar att inte rapa i år”

TV

”NOBEL 2000”

LÖRDAG, SÖNDAG, MÅNDAG SVT1, SVT2

Victoria Dyring var på sitt livs första Nobelfestlighet förra året. Och släppte ifrån sig en rejäl rapning.

Bättre lär hon sköta sig på söndag. Då debuterar ”Hjärnkontorets” programledare som reporter på banketten i Stadshuset och hoppas på att ha tungan och allt annat rätt i mun.

Foto: GUNNAR ASSBRING
Visst är Victoria Dyring stilig i frack? Men på Nobelfestligheterna i Stadshuset på söndag låter hon den manliga delen ha det privilegiet. Som reporter ska Victoria bland andra intervjua kemi- och fysikpristagarna.

Nåja, varken litteraturpristagaren Günter Grass, de andra celibriteterna eller kungaparet hajade till vid fjolårets Dyringska rapning. Den lade hon nämligen av utanför Gyllene salen – utom hörhåll för det lärda sorlandet i Blå hallen.

Men ändå.

Vi tv-tittare har alltid uppfattat Victoria som inte bara bright och välmöblerad i hjärnkontoret utan dessutom väluppfostrad. Ett sådant etikettsbrott gör man väl bara inte!

Hur lyder ditt försvar, Victoria?

– Det var med flit. Jag gjorde ett jobb för ”Hjärnkontoret”. Ett barn hade frågat oss varför man rapar. Det tyckte vi att en av de många experterna på Nobelfesten kunde förklara. För att jag skulle få fram en rap svepte jag två läsk i rask takt.

Man kan säga att det gick över förväntan bra.

– Det blev ett rent fantastiskt rap! Vår fotograf fnissade till och ljudteknikern fick nästan ont i örat, säger Victoria och fnissar själv vid minnet.

Nå, varför rapar man?

– Enkelt uttryckt jämnar rapen upp ett övertryck i magen.

Att gå från ”Hjärnkontoret” till Nobelreporter verkar vara ett ganska logiskt steg. ”Hjärnkontoret” är ju ett program som sysslar med vetenskap – även om det framför allt är avsett för en mycket ungdomlig publik.

Anmälde du dig själv för reporterjobbet i Stadshuset, Victoria?

– Nej, verkligen inte. Jag blev tillfrågad tidigt i höstas och funderade två veckor på saken innan jag tackade ja. Det här känns ganska enormt! Men det ska bli roligt också.

I fjol var Ingela Agardh och Jarl Alfredius programvärdar på Nobelbanketten och Agneta Bolme Börjefors reporter. På söndag sköter Lotta Bouvin-Sundberg och Sven Strömberg värdskapet och Victoria alltså reporterjobbet. Men även programvärdarna hjälper till med intervjuerna i Stadshuset.

Lotta Bouvin-Sundberg gör till exempel intervjun med den fransktalande kinesiske litteraturpristagaren Gao Xingjian. Sven Strömberg tar sig an ekonomipristagarna och Victoria håller på att läsa in sig på fysik- och kemipristagarna.

Nobeldagen i SVT börjar förstås tidigt på dagen med ett porträtt på fredspristagaren Kim Dae-Jung, Sydkoreas president, och utdelningen av priset till honom i Oslo. Där kommenterar Lennart Winblad för tv-tittarna.

Victoria Dyring, Sven Strömberg och Lotta Bouvin-Sundberg följer prisutdelningen i Konserthuset via tv. På plats där är Thomas von Heijne och kommenterar Carl XVI:s prisutdelning till de tolv som belönas i år. von Heijne, med ett förflutet i Tokyo, har också i förväg gjort en intervju med den japanske kemipristagaren Hideki Shirakawa – på japanska. Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm svarar för de musikaliska inslagen och klarinettisten Martin Fröst är solist.

SVT börjar sända från banketten i Stadshuset klockan 18.55 då det alltså är dags för Victoria och hennes kolleger att börja arbeta i rutan. Liksom tidigare år kommer direktsändningen från bankettfestligheterna att interfolieras med reportage.

Tittarna får till exempel vara med i fabriken där glassen till desserten tillverkas. Det blir också ett litet reportage med den servitör som har äran att servera kungen och drottningen. Där duger inte vem som helst!

Det är ovanligt många pristagare i år och det har ställt till det en aning för Nobelstiftelsen när det gäller bordsplaceringen. Alla tolv pristagarna har sina familjer med sig.

Det musikaliska så kallade divertissemanget under middagen står regissören och koreografen Susanne Jaresand för. Under samlingsrubriken ”Om tiden” dansar Anja Birnbaum och Katarina Eriksson. Sjunger gör den lyriska sopranen Jeanette Köhn och mezzosopranen Katija Dragojevic till ackompanjemang av Peter Söderberg på teorb (basluta med förlängd hals), Hans-Ola Eriksson, orgel och Martin Fröst, som även spelade i Konserthuset, på klarinett. Musiken de framför blir av bland andra Caccini, Purcell, Pergolesi och Orlando di Lasso.

Dansen i Gyllene salen kanske bli ännu svängigare än normalt den här Nobelaftonen. Det är bandet Ambassadör med ”Bolibompa”-anknutne Fredrik Svan som ska se till att de frackklädda herrarna bjuder upp damerna.

Victoria Dyring räknar med att vara ganska mör när kvällen är över. Men hon kan samtidigt se fram mot ett rejält jul-och nyårslov när tv-bilderna från Stadshuset tonar ut.

– Efter jul sticker Thomas och jag i väg med skidorna till Alperna, säger hon. Det går ganska bra för mig att ta mig nerför pisterna på skidor. Men jag ska göra ett nytt försök med snowboard också. När jag prövade första gången en dag i Bjursås var jag både gul och blå efteråt...

Efter trettonhelgen är det dags att tänka på ”Hjärnkontoret” igen. Men fram till och med söndag är det bara Nobelbanketten som gäller för Victoria.

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM