Vad har hänt deras son?

TV

Tjugo år sedan Johan Asplund spårlöst försvann

Foto: PER-ERIK STRÖM/SVT
Johan Asplunds föräldrar Anna-Clara och Björn söker fortfarande sanningen om vad som hände deras son, som spårlöst försvann på väg till skolan i november 1980. Att han dödats av någon är alla övertygade om.

DOKUMENTÄR

”20 år av ovisshet”

SVT 1 22.00

I dokumentären ”20 år av ovisshet” återberättas en av vårt lands dunklaste kriminalgåtor i modern tid, Elvaårige Johan Asplunds spårlösa försvinnande på vägen från hemmet till skolan. Ett fall som ännu inte fått sin lösning.

Men det är också en berättelse om ett gift pars sökande efter mening i livet efter det att den stora, ofattbara olyckan drabbat dem.

Ingen vet exakt vad som hände Johan Asplund den där höstdagen – utom gärningsmannen, om han/hon fortfarande är i livet. Ty att Johan dödats av någon, det är alla övertygade om. Även om ingen funnit det ringaste spår efter honom, inget klädesplagg, inga tillhörigheter. Ingenting.

De första åren trodde sig Björn och Anna-Clara veta vem som rövade bort och tog livet av deras son. Med hjälp av advokat Pelle Svensson väckte de 1985 enskilt åtal mot en man som senare frikändes i hovrätten.

1993 dök nästa kandidat till dådet upp. Seriemördaren Thomas Quick erkände att han haft med Johans försvinnande att göra – en av de många ogärningar han tagit på sig. Men till skillnad från flera andra mord har Quick ännu inte kunnat bindas med säkra bevis till fallet Johan Asplund. Och enbart hans erkännande räcker inte.

Anna-Clara och Björn tror inte att Quick är Johans mördare. För dem är ovissheten fortfarande plågsam. Men paradoxalt nog har deras trägna arbete för att få klarhet i vad som hände Johan också gett dem själslig styrka och svetsat dem samman.

– Vi har lärt oss att ta vara på det goda i livet, säger Björn Asplund.

Artisten Madonna – och businesskvinnan

INTERVJU

”Madonna special”

TV 4 22.45

Megastjärnan nummer ett på Stockholms MTV-gala i november var förstås Madonna. Men hon var mycket svårfångad för svenska media. En av de få intervjuer hon gav var till produktionsbolaget Barracuda-tv:s Bobo Ericzén som fick träffa celebriteten Madonna dagen efter galan.

I programmet ”Madonna special” ser vi bitar ur intervjun där hon bland annat berättar om svårigheterna med att både vara upptagen businesskvinna och maximalt efterfrågad artist. Madonna talar också om den nya stora världsturné som hon just nu planerar.

Det blir dessutom intervjuer med Jonas Åkerlund, den svenske regissören som Madonna samarbetar med. Och med andra MTV-galastjärnor som Wyclef Jean, Spice Girls, Kelis och Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinson.

ARTIKELN HANDLAR OM