En gripande dokumentär

TV

Från opium till krysantemum

SVT 1 20.00

En gripande svensk-finsk dokumentärfilm av PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian.

Hmongfolket hör hemma i Sydostasien. Har ett eget språk, en egen livsstil, och enligt en legend har de samma ursprung som samerna. Religionen präglas av en tro på andar.

När PeÅ Holmquist 1969 var 22-årig krigsfotograf i Sydostasien, gjorde han en 8 mm-film om några människor i hmongfolket, bosatta i Thailands och Laos bergstrakter.

Nu har han och Suzanne Khardalian återvänt dit. Byhövdingen Lao Tong har blivit äldst i byn, en fårad 69-årig Per Oscarsson-liknande gubbe. De svenska filmarna (”från Nordpolen”, tror hmongfolket) bekostar en religiös ceremoni, för att pigga upp honom lite.

Annars verkar, som tur är, Holmquist/Khardalian ungefär lika ointresserade av just den religiösa biten, som jag själv är.

I stället har deras film blivit en fascinerande inblick i vardagslivet hos en grupp människor som åtminstone jag aldrig hade hört talas om.

Dåtid ställs mot nutid. Den lönsamma opiumhandeln och det grova opiummissbruket, har förvandlats till blomsteraffärer och lite mindre missbruk. Mycket har ändrats, men mycket är sig också likt. Förtrycket av kvinnorna. Känslan av att tillhöra en utstött grupp, utanför samhället, både i Thailand och Laos.

Vi får också möta några av hmongfolket som har utvandrat till USA. En familj som verkar lite uppgiven, en ensamstående mamma med storslagna planer.

Det är en gripande film. Både i det lilla och det stora. Ett äldre pars skilsmässa inför byrådet är en stark och omskakande scen. Men hela skildringen av hmongfolket berör, man får en känsla av att det är ett utrotningshotat folk.

Och att filmen därför, också, på sikt kommer att bli ett viktigt historiskt dokument. (2000)

Drömmarnas värld

TV 1000 16.00

En riktig snyftare om kärleken och döden, där en död man (Robin Williams) hamnar i en himmel mer fantastisk än han någonsin kunnat drömma om. Bra skådisar (Annabella Sciorra, Cuba Gooding jr och Max von Sydow) och filmen är så fylld av storslagna idéer och effekter, att man blir lite ledsen att alltihop inte riktigt hänger ihop till slut. (What dreams may come, 1998)

Benny & Joon

ZTV 21.00

Fyra suveräna skådespelare lyfter det här dramat om kärlek mellan två lätt störda människor.

Aidan Quinn (Susan, var är du?, Höstlegender) spelar en bilmekaniker som inte riktigt får ordning på sitt kärleksliv (med Julianne Moore, från ”Short cuts”). All fritid ägnar han nämligen åt att ta hand om sin mentalsjuka syster (Mary Stuart Masterson, från ”Stekta gröna tomater”).

Men en dag lär systern känna en ung man (Johnny Depp) som har en märkligt positiv inverkan på henne. Brorsan blir dock orolig för att de är mer än vänner. Och den unge mannen är också lite ”knäpp”, han tror att han är Buster Keaton och framför gärna stumfilmssketcher liknande de Keaton och Charlie Chaplin brukade göra ...

Det blir till sist en mycket gripande historia, främst tack vare de utmärkta skådisarna.

Allra mest utbyte av filmen hade dock skotska popduon Proclaimers. Mary Stuart Masterson var så förtjust i deras fyra år gamla låt ”I’m gonna be (500 miles)” att hon övertalade producenterna att använda den som titelmelodi. Tack vare det sålde den en miljon exemplar. Nu är den för övrigt åter aktuell, i en reklamfilm för köttbullar. (1993)

En enkel plan

TV 1000 Cinema 23.00

Mycket bra filmversion av Scott B Smiths deckare, om hur girighet förändrar människor. Två bröder (Bill Paxton, Billy Bob Thornton), den enes fru (Bridget Fonda) och en vän (Brent Briscoe) till dem, hittar fyra miljoner dollar. (A Simple plan, 1998)

Appassionata

SVT 1 14.00

En av 1940-talets stora svenska melodramer. Handlar om två berömda musiker (Georg Rydeberg, 1907–

1983, Alf Kjellin, 1920–1988) och deras kärlek till musiken och en kvinna (Viveca Lindfors, 1920–1995). Titeln är från Beethoven. (1944)

Gaby

TV 1000 14.00

Ett gripande drama om en handikappad flicka (Rachel Chagall) och hemhjälpen (Norma Aleandro, Oscarsnominerad för bästa biroll) som hjälper henne att leva ett värdigt liv. Liv Ullmann spelar flickans mamma. (Gaby: A True story, 1987)