Artistuppbåd bjuder på sprakande show

TV

I årets upplaga av ”Toner för miljoner” finns 4 000 körsångare och en rad artister på plats.

Ändå är det stundtals något av en enmansshow när Jonas Gardell i läderbyxor är på Globens scen.

Foto: URBAN ANDERSSON
En av artisterna vid den stora körsångsgalan ”Toner för miljoner” i Globen är Lena Philipsson. Tillsammans med dansare sjunger tvåbarnsmamman bland annat ”Why” iklädd brudklänning.

GALA

”Toner för miljoner”

TV 4 21.00

Det tyckte i varje fall Aftonbladets recensent Jens Peterson när han var på galan vi tv-tittare får se i kväll. Lite elakt skrev Peterson att Gardell ville stjäla showen till varje pris och förvandla föreställningen till ”Jonas för miljoner”?

I kväll har vi möjlighet att se om han lyckas med det även i tv-rutan.

Det här är fjärde året i rad som ”Toner för miljoner” klingar ut i Globen. Dirigent för de 4 000 körsångarna är vår kanske folkkäraste dirigent Eric Ericson. I kvällens gala har körsångarna sällskap på scen av Peter Jöback (på ett hastigt Sverigebesök), Lisa Nilsson, Lena Philipsson, Anders Glenmark, Putte Wickman och, som ni alltså redan vet, Jonas Gardell. Galan, med Rickard Sjöberg som konferencier, var startskottet på en turné runt om i Sverige, som avslutas i Örebro i kväll.

I Jonas Gardells första nummer gör han entré som snipig dam med religiösa förmaningar innan han förvandlar sig till lädergosse i ett rivigt dansnummer. Vi ser honom också i ”Aldrig ska jag sluta älska dig” från den egna filmen ”Livet är en schlager”, som nyligen hade biopremiär.

Vi får även se och höra Gardell solosjunga countrylåten ”39” med Lisa Nilsson, Lena Philipsson och Anders Glenmark som doare.

Lena Ph är klädd som brud när hon sjunger ”Why” och är en cynisk tvåbarnsmamma när hon gör sin egen uppdaterade ”Kärleken är evig”. Peter Jöback sjunger två nummer, där inte den mäktiga kören gör så stort intryck. Körsångarna ger desto mer pampigt lyft åt många andra av kvällens sånger. Till exempel i ”Hambo om bakfoten” med Putte Wickman. En annan höjdpunkt är Putte Wickmans och Lisa Nilssons ”Unforgettable”.

Ett par andra fina körnummer är ”Kom karavaner” och ”Hon har blommor i sitt hår” med Anders Glenmark.

Det är inte bara den pampiga sången som gör att körsångarna lyfter hela föreställningen. De viftar också med handdukar, paraplyer och ficklampor som även gör showen till en mäktig synupplevelse.

”Toner för miljoner” har förutom i Globen klingat ut i Luleå, Umeå, Sundsvall, Karlstad, Falun, Uppsala, Linköping, Jönköping, Växjö, Malmö, Halmstad och Göteborg före finalen i Örebro i afton.

Lars-Olof Berglund

Syskon får problem i skolan

SERIESTART

”Nollor och nördar”

Kanal 5 19.00

Glöm tjusiga coola tonåringar med kärleksproblem som i ”Dawsons Creek” och ”Berverly Hills”. I ”Nollor och nördar” (Freaks and geeks) är det 18 avsnitt framåt plugghästar, ungdomar med jättelika finnar och enorma glasögon och just nollor och nördar som gäller. Serien utspelar sig på William McKinley high school i Michigan i början av 1980-talet där det är mycket, mycket ont om glamour.

Seriens handling kretsar kring syskonparet Lindsay (Linda Cardellini) och Sam (John Daley) Weir och deras dagliga liv. Lindsay var tidigare en mönsterelev men dras mot skolans mer udda karaktärer. Hennes yngre bror Sam gäckas av de äldre killarna och är hopplöst förälskad i skolans cheerleader.

Men han har gott om vänner bland nördarna – till exempel glasögonormen Bill Haverchuck (Martin Starr).