Bara för barnsliga pojkar

TV
Svenska fotomodellen Emma Sjöberg har en roll i Taxi.

Taxi

SVT 1 22.00

Fransk actionfilm med svenska fotomodellen Emma Sjöberg i en av huvudrollerna.

Och en film som inte – det förtjänar att påpekas en gång till, som inte – är gjord av Luc Besson.

Frankrikes egen Steven Spielberg brukar användas i reklamen för filmen och visst, han har skrivit manus och han är en av tre producenter.

Men annars har filmen inte mycket av det man förknippar med Bessons bästa filmer i genren, som ”Nikita” eller ”Léon”.

Gérard Pirès film är snarare en ganska fånig historia om en taxichaufför som kör genom Marseilles gator i 200 kilometer i timmen och om en polis som blir hans passagerare och som sedan tvingar chauffören att jobba med ett fall med snabbkörande tyska bankrånare.

Det är en totalt osannolik historia. Bankrånarna tycks alltid berätta för polisen vilken bank de ska råna. Sedan väntar polisen, låter dem råna banken och kör efter utan att lyckas fånga dem.

”Taxi” är en hopplös blandning av realism och saga för biltokiga 12-åringar. Men filmen har inte en enda poäng utöver att visa biljakter.

Svenska Emma Sjöberg spelar tysk polis och är föremålet för polisen Emiliens (Frédéric Diefenthal) beundran. Medan taxichauffören Daniel (Samy Naceri) har en villig flickvän med djup urringning ständigt väntande hemma.

En film om barnsliga pojkar, gjord av barnsliga pojkar. (1998)

Fucking Åmål

TV 1000 18.00

Lukas Moodyssons Guldbaggebelönade kritiker- och publiksuccé är redan en svensk filmklassiker. Handlar om Agnes och Elin, två tonårstjejer som har svårt att passa in i det enformiga livet i Åmål.

Alexandra Dahlström och Rebecka Liljeberg är lysande i huvudrollerna, Erica Carlson och Mathias Rust i de två största birollerna.

Och Lukas Moodysson har upprepat framgången, hans andra film ”Tillsammans”, om ett proggkollektiv på 1970-talet, har också setts av mer än 800 000 personer på biograferna. (1998)

Cliffhanger

TV 3 21.00

Sylvester Stallone i kamp mot gangstrar ledda av John Lithgow i Klippiga bergen (egentligen italienska Dolomiterna). Tunn intrig och filmen är onödigt rå, men actionscenerna, både i bergen och ombord på ett par flygplan, är rasande skickligt filmade.

Regissör är Renny Harlin, ibland kallad för Finlands svar på Steven Spielberg.

Han fick sitt genombrott i Hollywood 1988 med den fjärde filmen i ”Terror på Elm Street”-serien. Sedan gjorde han ”Die hard 2”, ”Long kiss goodnight”, ”Deep blue sea” och piratäventyret ”Cutthroat Island”, ett av Hollywoods största ekonomiska fiaskon genom tiderna. (1993)

Där änglar vägrar gå

TV 1000 Cinema 15.00

Välgjort drama efter en roman av E M Forster (Howard’s End). Helen Mirren och Judy Davis spelar kvinnorna som inte uppträder som man bör i det viktorianska England. (Where angels fear to tread, 1991)

Välkommen till Pleasantville

Canal+ 20.00

Underhållande komedi om två syskon (Tobey Maguire, Reese Witherspoon) som är besatt av en tv-serie från 1950-talet – och plötsligt får resa i tiden och hamnar mitt i serien. Kul drift med USA nu och då, i färg och svartvitt. Med William H Macy, Joan Allen och Jeff Daniels.

(Pleasantville, 1998)

En mycket speciell middag

Canal+ Gul 18.40

En rolig svart komedi som utspelas i en lyxig Paris-våning. En rik bokförläggare (Thierry Lhermitte) arrangerar med jämna mellanrum middagar där gästerna ska ta med sig en ”idiot” som sedan förlöjligas. Men den här kvällen blir det, som titeln antyder, en mycket speciell middag? (Le diner de cons, 1998)

ARTIKELN HANDLAR OM