Plura om sin tro och drivkraft

TV

MUSIK

”Musik i själ och hjärta”

SVT 2 18.15

I snart trettio år har Eldkvarn och Plura Jonsson, född 1951, ansedd som en av Sveriges främsta låtskrivare och textförfattare, lirat ihop.

Veckans ”Musik i själ och hjärta” är vikt för Plura och bandet.

Foto: BO HÅKANSSON
Plura Jonsson och Eldkvarn är hetare än kanske någonsin och har just avslutat en framgångsrik turné. Bandet bildades redan 1971 men hette då Piska mig hårt, namnbytet gjorde de 1977. I kväll pratar Plura om livet, musiken, texterna och den långa karriären.

Bandet bildades 1971 i Norrköping och hette först Piska mig hårt. Efter flytt och några år i huvudstaden tog de 1977 namnet Eldkvarn, efter den gamla ångkvarnen som brann 1878 och låg där Stockholms stadshus nu ligger, ett namn som åtminstone till mitten av 1980-talet verkar ha passat väl på det självförbrännande rockmytiska liv de levde. Vilket Plura vittnat om i rader som ”Jag minns inga nätter/ jag gick till sängs med ett glas vin/ två flaskor vin till frukost/ lång dag med kokain/ Jag körde mitt hjärta till gränsen/ sparkade det ur bilen/ vaknade upp utan pengar och pass/ Jag brände allt i ytterfilen”?

Det var då. Så här tjugotalet år, ett femtontal plattor och fyra Plurabarn senare? Färdigt.

Upp och ner, till och från. Men Plura Jonsson och Eldkvarn är med fortfarande. Bandet fick en ”nytändning” (som Aftonbladets Per Bjurman skrev i sin fyrplusrecension) med albumet ”Limbo” i augusti 1999. Eldkvarn brinner alltså igen. Samlings-cd:n ”Eldkvarns bästa – dom lyckliga, lyckliga? olyckliga åren” ligger på skivhandelsdiskarna. I går – fredag 15/12 – avslutade bandet en turné på Palace i Kalmar. Den som vill se Eldkvarn live får en chans till tisdag 26/12, annandag jul, på Hotel Winn i Gävle.

Mer Eldkvarn på gång är livealbumet ”Kärlekens törst”, bandad i Annedalskyrkan i Göteborg i juni, släppt 7 december i begränsad upplaga, 1 500 exemplar. I februari går Eldkvarn in i studion igen. En ny singel kommer möjligtvis i början av sommaren, en ny cd i slutet. Och februari– april och i sommar blir det Sverigeturné.

I lördagshalvtimmen ”Musik i själ och hjärta” möter vi Plura Jonsson i Cornelisrummet på Mosebacke i Stockholm, där han pratar om livet, musiken, texterna, tro, drivkrafter och den långa karriären.

Vi hör också Plura med Eldkvarn bandade i studio i Göteborg i augusti i sex låtar, fem med musik och text av Plura, en av Peter LeMarc – ”In från regnet” från albumet ”Sånger från Nedergården” 1994, och från senaste plattan, Peter LeMarc-producerade ”Limbo” (augusti 1999): ”Som om du va här”, ”Allt det här som gör så ont”, ”Du älskar inte mig”, ”Två hjärtan”, och LeMarcs ”Samma sort”.

I bandet lirar Plura Jonsson, sång och gitarr, lillebror Carla Jonsson, sång och gitarr, Claes von Heijne, keyboards, Tony Thorén, bas, och Werner Modiggård, trummor.

Elva snillen blickar framåt

SAMTAL

”Nobel 2000: Snillen spekulerar”

SVT 1 20.00

I Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet har årets Nobelpristagare samlats för djupsinning men lättsam diskussion i ”Snillen spekulerar”.

I och med att flera pris delats är det en försvarlig samling av världens skarpaste hjärnor som tänker till runt ett brett spektrum av dagsaktuella ämnen. Liksom förra året leds programmet och debatten av Nik Gowing från BBC World. Snillena och programledaren ska ägna sig mer åt att blicka framåt än att titta i backspegeln.

Svenskt inslag är professor Arvid Carlsson. Han delar medicinpriset med Paul Greengard och Eric R Kandel.

Övriga debattörer: Ekonomipristagarna James J Heckman och Daniel L MacFadden, kemipristagarna Alan J Heeger, Alan G McDiarmid och Hideki Shirakawa, samt fysikpristagarna Zhores I Alferov, Herbert Kroemer, och Jack S Kilby. Litteraturpristagaren Gao Xingjian kommer inte att delta eftersom han inte talar engelska.