Peter Sellers i högform

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Peter Sellers som den totalförvirrade kommissarie Clouseau och Claudia Cardinale som prinsessan Dala i en film med en rad helskojiga slapstickscener.

Rosa Pantern

Första Rosa Pantern-filmen med Peter Sellers (1925–1980) som den mer än lovligt virrige kommissarie Jacques Clouseau.

Här introducerades också den tecknade Rosa Pantern, i förtexterna, och Henry Mancinis minnesvärda (och Oscarsnominerade) musiktema.

Intrigen är enkel:

Kommissarie Clouseau är besatt av tanken att fånga juveltjuven med smeknamnet Fantomen (David Niven). En ledtråd för honom till Schweiz och en rik engelsman. Men vem är ”Fantomen”? Finns han närmare än Clouseau någonsin hade kunnat ana?

Robert Wagner och Claudia Cardinale har andra stora och viktiga roller.

Men framför allt är det Sellers film, i komisk högform i några riktigt roliga slapstickscener.

Blake Edwards har regisserat samtliga filmer i serien, även de usla filmer som följt efter Peter Sellers död. De riktiga bottennappen har varit filmerna med överblivna scener med Sellers och en film, från 1993, med Roberto Benigni som Rosa Panterns son.

Nu ryktas det att man ska blåsa liv i rollfiguren en gång till, den här gången med Mike Myers i titelrollen. (The Pink Panther, 1963)

TV 4 21.00

Streets of fire

Mycket snyggt gjord actionfilm av Walter Hill (48 timmar), som utspelas i en korsning av 1950-talet och framtiden. Är, faktiskt, så gott som helt inspelad i en studio. Diane Lane spelar rocksångerskan som kidnappas av ett sadistiskt mc-gäng.

Med Michael Paré, Willem Dafoe, Rick Moranis, Bill Paxton och Amy Madigan.

Filmen har ett suveränt soundtrack, med musik av Ry Cooder, The Blasters, Tom Petty och Jim Steinman. (1984)

TV 3 3.50

Snurre Sprätts Oscarsgala

Underhållande tecknad film. Tre historier, den sista med massor av kända figurer på Oscarsgala. (The Looney, looney, looney Bugs Bunny movie, 1981)

Kanal 5 11.00

Där havet slutar

Gripande drama om en familj som förlorar sin treårige son. Mamman (Michelle Pfeiffer) sörjer, pappan (Treat Williams) försöker hålla ihop familjen. Nio år senare ringer det på dörren ? (Deep end of the ocean, 1999)

TV 1000 20.00

Beavis and Butthead do America

Mike Judges långfilm om de två tecknade hårdrocksdiggarna, lanserade på MTV, är roligare än väntat; en bisarr och vulgär historia där de två polarna reser genom hela USA på jakt efter sin stulna tv-apparat. Bruce Willis, Demi Moore och David Letterman har lånat ut röster. (1996)

Kanal 5 21.00

Birdcage – Lånta fjädrar

Robin Williams och Nathan Lane som två bögar i Miami, som låtsas vara heterosexuella när de träffar blivande släktingar (Gene Hackman, Dianne Wiest).

Bra skådisar, färgstarka miljöer, annars en tam amerikansk variant av franska ”Får jag presentera min mamma, herr Albin” (1978).

Här i Sverige är historien mer känd som ”La cage aux folles”, efter en framgångsrik musikaluppsättning där Jan Malmsjö har huvudrollen. (The Birdcage, 1996)

ZTV 21.00

Regnmakaren

Francis Ford Coppolas välgjorda filmversion av John Grishams bestseller, om små och stora advokater som försöker roffa åt sig så mycket pengar som möjligt av varandra och försäkringsbolagen. (The Rainmaker, 1997)

TV 1000 Cinema 21.00

Kärleksbrev

En blandning av romantiskt drama och snyftare. Robin Wright Penn spelar kvinnan som blir förälskad i en änkling (Kevin Costner), som tröstar sig med att pyssla med sin segelbåt. Paul Newman är charmig som hans far. (Message in at bottle, 1999)

Canal+ Gul 21.35

Sweet hearts dance

Amerikanskt drama som utspelas i småstadsmiljö. Kärlek, vänskap, skilsmässor... En vardagsrealistisk historia med bra skådespeleri av Don Johnson, Susan Sarandon, Elizabeth Perkins och Jeff Daniels. (1988)

TV 3 2.00

ARTIKELN HANDLAR OM