Tolv paradis där djuren trivs

TV
Foto: BBC NATURAL HISTORY UNIT
I säsongens sista ”Mitt i naturen – film” får vi bland annat titta närmare på de mörka delfinernas lekfullhet utanför Nya Zeelands kust.

NATUR

”Mitt i naturen – film”

SVT 1 20.00

I kväll är det dags för år 2000:s sista ”Mitt i naturen – film” med Charlotte Permell.

Filmen tar oss med på en resa till tolv olika miljöer på jordklotet där en viss djurart uppträder ovanligt rikligt och mycket spektakulärt.

Det handlar om monarkfjärilar i Mexiko, laxätande grizzlybjörnar i Alaska, havssulor på skotska fågelberg, flamingor i Kenyas sodasjöar, kejsarpingviner i Antarktis, mängder av mörka delfiner utanför Nya Zeeland, den stora gnu-marschen i Östafrika, japanska tranor på ön Hokkaido, caribouer (vildrenar) i Kanada, enorma ormgropar med strumpebandssnokar i samma land, landkrabbor på Christmas Island söder om Java och koraller på Stora barriärrevet utanför Australien.

Munkarnas öl testas och tryffeln avnjuts

SERIE

”Steffos lustjakt”

TV 4 19.00

Den obotlige livsnjutaren Steffo Törnquist fortsätter i kväll sitt botaniserande bland livets guldkanter i sin lustjakt. Han tar bland annat upp öl. Dock inte vilket som helst och sannerligen icke någon vanlig ”stor stark”. Nej, Steffo tar tittarna med till trappistmunkarna i Belgien och deras världsberömda brygd.

Så ska musikprofessorn Hans Pålsson försöka förklara varför ”alla” gillar Wolfgang Amadeus Mozarts musik.

Vet ni vad som kallats ”det högsta kökets kronjuvel” och ”den svarta pärlan”? Rätt svar är den äkta tryffeln från Perigord i sydvästra Frankrike. Förr bökade grisar efter tryffel under jorden. Det resulterade i att tryffelsvinet åt upp stora delar av den dyrbara läckerheten.

Steffo tipsar om hur även du och jag kan njuta tryffel till och med till vardags utan att ruinera oss.

ARTIKELN HANDLAR OM