Presenterar ingen sanning

TV
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Kjell Sundvalls film rekonstruerar händelserna utanför biografen Grand 28 februari 1986. Bilden är från inspelningen för två år sedan.

Sista kontraktet

Kjell Sundvalls thriller om mordet på statsminister Olof Palme 1986.

En film som vållade mycket uppmärksamhet före och under inspelningen, men som sedan försvann rätt snabbt från biograferna efter premiären.

Den bygger på en roman av pseudonymen John W Grow.

Intrigen är en blandning av påhitt och sådant som vi vet eller tror oss veta är fakta.

Kring mordplatsen den 28 februari snurrar förvirrade våldsbrottslingar på jakt efter knark, mystiska polisbefäl, högerextremister och en norsk legosoldat.

Men det är engelsmannen Michael Kitchen som spelar mördaren, en yrkesmördare inhyrd av icke namngivna svenskar med mycket pengar.

Mikael Persbrandt spelar polisen som har varit yrkesmördaren på spåren, utan att någon tar hans misstankar på allvar.

Bra skådisar även i andra roller: Pernilla August, Reine Brynolfsson, Bjørn Floberg, Jacqueline Ramel, Cecilia Ljung och Johan Lindell.

Problemet med filmen är snarast att hade det inte handlat om Olof Palme, utan en påhittad politiker, vem som helst, hade man antagligen tyckt att det varit en OK thriller.

Men nu handlar det om Palme. Man vill att det ska vara något speciellt, att Sundvall ska presentera något som åtminstone liknar en sanning. Men det tycker man sig inte ha fått när filmen är slut. (1998)

TV 4 21.00

Höstsonaten

Ingmar Bergmans gripande drama om en mor (Ingrid Bergman, 1915–1982) och hennes uppgörelser med döttrarna (Liv Ullmann, Lena Nyman). Många uppslitande möten, mycket kärlek och hat, som vanligt suveränt gestaltat av en lysande ensemble.

Filmen Oscarsnominerades för bästa skådespelerska (Ingrid Bergman) och manus. Något tidigare hade den vunnit en Golden Globe som bästa utländska film. (1978)

SVT 1 13.30

The Color of money

Paul Newman Oscarsbelönades för rollen som biljardspelaren Fast Eddie Nelson, i ”Fifflaren” 1961. Martin Scorseses drama är en fristående fortsättning som skildrar hur Nelson har dragit sig tillbaka och ägnar sig åt att lansera unga talanger. När han kommer i kontakt med en begåvad spelare (Tom Cruise), ser Nelson sin chans att kamma hem en storvinst... Brukar ha den svenska undertiteln ”Revanschen”. (1986)

TV 1000 21.50

Världens bästa Karlsson

Astrid Lindgrens klassiska barnboksfigur i en film av Olle Hellbom (1925–1982), som förvandlade många av författarinnans böcker till rörliga bilder. Med dagens teknik framstår scenerna när den vackre, lagom tjocke mannen i sina bästa år flyger som rätt fåniga. Men filmen har humor, värme och charm. (1974)

TV 1000 16.00

En förtrollad april

En charmig och gripande historia om kvinnlig vänskap i 1920-talets England och Italien. Bra skådespelare: Miranda Richardson, Josie Lawrence, Joan Plowright, Polly Walker och Michael Kitchen (här i Sverige mest känd som mördaren i Kjell Sundvall-thrillern ”Sista kontraktet”). (Enchanted April, 1991)

TV 1000 18.00

En fiende ibland oss

Spännande och underskattat drama om en polis (Harrison Ford) och en IRA-terrorist (Brad Pitt) vars vägar korsas och gör dem till vänner. Sedan brakar helvetet löst... Med Treat Williams, Ruben Blades och Natasha McElhone. (The Devil’s own, 1997)

TV 3 21.00