Christina Ricci bär upp hela filmen

TV

The Opposite of sex

En originell svart kärlekskomedi med Christina Ricci i huvudrollen.

Få barnskådespelare lyckas etablera sig i yrket i vuxen ålder. Hollywood är fullt av vrak med framtiden bakom sig, människor som lever på minnen från några få framgångsrika år under barndomen eller tonårstiden.

Men Christina Ricci ”gör en Drew Barrymore”.

Som 11- och 13-åring var Ricci det bästa i de två Familjen Addams-filmerna. När den filmen gjordes var hon 19 – och redan en fullfjädrad ”riktig” skådis.

För det är hon som bär upp den här filmen, en svart komedi i amerikansk småstadsmiljö.

Ricci spelar 16-åriga Dedee, en vild tonårsbrud som är beredd att nästan gå över lik för att få sin vilja fram.

De som närmast drabbas är hennes homosexuelle halvbror, läraren Bill (Martin Donovan), och hans unge älskare Matt (Ivan Sergei). Där finns också den hämmade Lucia (Lisa Kudrow), syster till Bills förre pojkvän Jason (Johnny Galecki), en elev som försöker pressa Bill på pengar, stadens vänlige polis (Lyle Lovett), och några till.

Dedee far fram som en stormvind i deras liv. Sex eller pengar, hon har inga skrupler när det gäller att få det hon vill ha.

Berättarröster används, i sämsta fall, för att rädda en film som inte håller ihop.

Här används det på ett ovanligt smart sätt. Sexiga och fräcka Dedees berättarröst kommenterar dessutom själva filmen. Effekten blir som att Christina Ricci sitter i tv-fåtöljen bredvid och inte kan hålla käften om det som händer i filmen.

Normalt skulle man vilja täppa till truten på henne. Men Ricci/Dedee är så charmig och slagfärdig, på ett lite farligt sätt, att man snarare skulle vilja ta med henne på krogen på en drink efteråt... (1998)

TV 1000 Cinema 17.00

Vi hemslavinnor

Svensk komedi med Dagmar Ebbesen (1891–1954) som hembiträde.

En roll hon var väldigt van vid.

Under många år var hon den som oftast kallades in när det gällde att gestalta ett hembiträde som under en bister yta, egentligen, har ett hjärta av guld.

Här hamnar hon i en familj där frun i huset inte är särskilt snäll. Dessutom dyker hennes okända son upp, som har förälskat sig i dottern i huset.

Filmen bygger på det danska lustspelet ”Den ny husassistent” av Axel Frische (1877–1956) och Christian Bogø (1882–1945).

Pjäsen gjorde stor succé, först i Stockholm, sedan i landsorten.

Och huvudrollen gjordes av – just det – Dagmar Ebbesen.

När pjäsen hade spelats färdigt, gjorde man snabbt en stumfilm av historien.

Tio år senare filmades den på nytt, nu med ljud och i en svensk-dansk samproduktion.

Och så kom då den här versionen ytterligare ett tiotal år senare.

Det unika är förstås att Dagmar Ebbesen spelade huvudrollerna i alla tre filmerna! (1942)

SVT 1 15.15

Mannen som kunde tala med hästar

Robert Redford spelar en väderbiten ”hästviskare” som hjälper en tonåring (Scarlett Johansson) att komma över en hästolycka.

Heta känslor uppstår mellan honom och flickans mamma, Kristin Scott Thomas.

Bra skådisar – Sam Neill, Dianne Wiest, Chris Cooper – även i mindre roller och Redford, som även regisserat, har gjort en sevärd film av Nicholas Evans tårdrypande roman.

(The Horse whisperer, 1997)

TV 1000 15.10

Bulworth

En mycket originell svart komedi som gisslar dagens amerikanska politik. Warren Beatty (även manus och regi) spelar uppgiven senator som beställer mord på sig själv. Med ett fräckt hiphop-soundtrack. (1998)

Canal+ 7.00

Mellan dina ben

Titeln säger allt? Ett mycket erotiskt laddat drama, om en kvinna med mycket stora sexbehov. Hon spelas av Victoria Abril, känd från flera av Pedro Almodóvars filmer. (Entre las piernas, 1999)

Canal+ Blå 15.00

Kärlek vid första hick

Sevärd dansk film om kärlek. Charmig och träffsäker skildring av unga människors första trevande försök till kärlek och sex. Både Robert Hansen och Sofie Lassen Kahlke är mycket bra. (Kærlighed ved første hik, 1999)

TV 1000 18.00

True crime – Ögonblicket före tystnaden

Spännande thriller med och av Clint Eastwood. Han spelar en kriminalreporter med smak för både alkohol och kvinnor. Jobbet är han på väg att förlora. En dag upptäcker han ett rättsfall. En svart man (Isaiah Washington) på väg att bli avrättad kan kanske vara oskyldig ? (True crime, 1999)

Canal+ 18.00

ARTIKELN HANDLAR OM