Nordpolare på skidor

TV

De båda äventyrarna Göran Kropp och Ola Skinnarmo var kända som ensamvargar. Men i vintras beslöt de sig för att bli polare.

Nordpolare.

Hur det gick med den saken ser vi i Staffan Heimersons och Fredrik Blomqvists dokumentär ”På tunn is”.

Foto: NORDPOLEN 2000
Göran Kropp och Ola Skinnarmo.

DOKUMENTÄR

”På tunn is”

TV 4 20.00

Tidigare hade Kropp, 33, och Skinnarmo, 27, utfört sina bedrifter på egen hand. Göran cyklade till exempel från Stockholm till Mount Everest för att sen ensam och utan syrgas bestiga världens högsta topp. Ola blev berömd när han i extrem kyla solo skidade från Antarktis isrand till Sydpolen.

I vintras skulle de alltså slå sig ihop och gemensamt bli de två första svenskarna att skida till Nordpolen. Aftonbladets gamle utrikeskorrespondent Staffan Heimerson och filmaren Fredrik Blomqvist var på plats när de två våghalsarna gav sig iväg från Kap Arktitjevskij vid Polarhavet den 27 februari. Då visade Skinnarmos GPS-navigator att de hade 98 mil till Nordpolen fågelvägen.

Vid starten var isen inte särskilt tjock. Bara tolv centimeter. Men isbjörnsspår visade att den ändå skulle hålla ?

Görans kropp var inte i bästa form. Han var både febrig och snuvig när de gav sig av med pulkans 116 kilo tunga last. Men han kämpade på – ända till den 26 mars. Då gav han upp efter att ha förfrusit tummen. Ola fick fortsätta på egen hand och lyckades. Den 14 april nådde han Nordpolen efter en rekordsnabb skidfärd. Där väntade han i nio dagar på sin polare, som kom i en rysk helikopter.

Ola skämtade och sa att han hädanefter var beredd att ge sig i kast med motpolen ?

Sju veckor hade gått sen Heimerson och Blomqvist vinkat farväl. Nu var de vittnen på Nordpolen med kamera och mikrofon i högsta hugg. Dessförinnan hade de följt de båda äventyrarna under förberedelserna och gjort resan med dem till innersta och kallaste Sibirien. De tjuvlyssnade, intervjuade och försökte komma Ola och Göran in på livet. På Nordpolen var det dags att fråga vad som gått rätt och vad som gått snett.

En annan fråga: Hur mycket är rekordjakt och hur mycket är krav från sponsorerna i ett äventyr av det här slaget?

I dokumentären ingår också Olas och Görans egna videobilder från strapatserna som följde efter Sibirien. Sådant som mörker, uppbrutna vakar, möten med isbjörnar. Redan efter två dagar sköt Göran en sådan. Men det finns även plats för humor i den här dokumentären.

Madonnas blivande man Guy Ritchie om sin nya film

FILM

”Filmkrönikan”

SVT 1 22.30

I kväll är det dags för den nionde och sista ”Filmkrönikan” för i höst. Sara Wennerblom tar sen jullov och återkommer i slutet av januari med ett program inför Guldbagge-galan. Guy Rit- chie, en viss Madonnas blivande man, intervjuas i kväll med anledning av hans nya film ”Snatch”. Alla som sett Ritchies ”Lock, stock & two smoking barrels” förväntar sig förstås en ny lite annorlunda actionkomedi – och det lär stämma.

Josef Fares heter det nya stjärnskottet på den svenska regissörshimlen. Han kom som tioåring till Örebro från Libanon. Nu lagom till jul har hans nya film ”Jalla! Jalla!” med hans storebror Fares Fares i en av huvudrollerna premiär. Den recenseras i kväll liksom Colin Nutleys nya film ”Gossip” med en rad svenska kvinnliga skådespelare. Så tas även Ken Loachs nya film ”Bröd och rosor” upp.

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM