Serietecknare med en speciell humor

Foto: TECKNING: GARY LARSON
TV

FILM

”Larson, den första tecknade filmen”

SVT 1 19.30

I en av hans enbildsrutor med titeln ”Den verkliga orsaken till dinosauriernas utdöende”, ser man? cigarrettrökande dinosaurier.

Jo, serietecknaren Gary Larsons humor är? speciell.

Eller var. Sin sista serieruta publicerade Gary Larson, 50 (född 14 augusti 1950 i Tacoma, Washington, USA) den 1 januari 1995. Då hade han i fjorton år ritat sina ofta rejält skruvade ”The Far side”-rutor, mer än 4 000, publicerade i 1 900 tidningar, på 17 språk. Han la av för att ”undvika de halvtaskiga seriernas kyrkogård”.

Men fortfarande läses Gary Larsons rutor i 40 länder i världen, i Sverige i serietidningen Larson (numera utgiven av Full stop media) var fjärde vecka, och i tiotalet dagstidningar, bland dem Göteborgs-Posten, Barometern och Vestmanlands Läns Tidning.

Gary Larsons humor är speciell. Hans serierutor har enligt honom själv inget medvetet budskap. En del tycker att de är det värsta de läst. Så har han till exempel fått på skallen av djurvänner för att han i sina serierutor har gjort sig rolig på bekostnad av lidande djur. Och enligt Larson har Amnesty hört av sig och klagat på rutor där människor torteras och sitter i fängelsehålor.

Men för många är Gary Larson favoriten. Och vetenskapsmän gillar Larson, som själv läst biologi och andra naturvetenskaper. Han har till exempel fått en lus (!) uppkallad efter sig: strigiphilus garylarsoni. Och en ruta där schimpanshonan upptäcker ett blont hårstrå i hannens päls och säger: Varit och gjort mer ”research” med den där slampan Jane Goodall?, lär ha uppskattats mycket av schimpansforskare Goodall själv.

Hursomhelst. Två gånger har Gary Larson gjort film, ruta för ruta på klassiskt manér, inget datortjafs. Det är de två som SVT nu visar denna onsdag och nästa, 27 december.

1994 kom den första, som SVT faktiskt döpt till ”Larson, den första tecknade filmen” (originaltitel ”Tales from The Far side”, 29.18 lång), och 1999 den andra, alltså ”Larson, den andra tecknade filmen” (Tales from The Far side II, 45.51 lång). Båda består av ett flertal kortare berättelser.

I dag bor Gary Larson i Seattle och ägnar sig åt att skriva pjäser och barnböcker och åt att producera kontorsmaterial, muggar och annat med sina figurer på. En och annan dollar lär väl trilla in också från försäljning av de över tjugo ”Far side”-böckerna.

Och så var det det här med internet. Söker man på ”gary larson” med exempelvis sökmotorn Alta Vista ger det 7 407 träffar. En hel del av dem är sidor där Gary Larsons serierutor visas upp. Och om det tycker han inte så värst. Han skriver (finns på nätadress http://homepages.munich.netsurf.de/Rudi.Winkelmann/ larson.htm): ”Var snälla och avhåll er från att lägga ut The Far side på internet. Dessa serieteckningar är mina ’barn’ kan man säga, och som förälder är jag bekymrad över vart de tar vägen på nätterna utan att säga till mig/?/ Snälla, skicka hem mina ’barn’. Jag blir evigt tacksam.”

Här får björnen leva i fred

NATUR

”Mitt i naturen”

SVT 1 20.00

I säsongens sista ”Mitt i naturen” (tillbaka i början av mars) finner vi Linda Olofsson i Sånfjällets nationalpark i Härjedalen, inrättad 1909 för att bevara ett skogs- och fjällområde i de södra fjälltrakterna och till skydd för björnstammen i området.

Dessutom är det dags att kora årets bästa tittarfilm. Och det är ”Mitt i naturens” tittare som i en omröstning avgör vilken av de fem nominerade finalisterna som vinner.

Bengt Hörnemark