I samtal om kvinnor

TV
Foto: WARNER BROS

När jag brottades med Ernest Hemingway

Richard Harris och Robert Duvall är båda strålande i ett drama om två pensionärer i Florida.

Duvall spelar Walter, en kubansk frisör, och Harris är Frank, en före detta irländsk sjöman.

De möts i solskenstaten Florida. Frank skryter med att han en gång brottades med författarlegenden Ernest Hemingway. Sant eller inte, men båda brottas på sina egna sätt med Hemingway. Med den machomyt som finns i hans litteratur och med de svarta hål i livet som han ofta skildrade.

Fast när de träffas, pratar de mest om kvinnor.

Frank har två olika kvinnor (Piper Laurie, Shirley MacLaine) som han flirtar med.

Walter är i hemlighet förälskad i den unga servitris (Sandra Bullock, i en av sina första större roller) som serverar hans bacon-mackor till frukost och lunch varje dag.

Mycket mer än så är det inte. En lågmäld men mycket trovärdig skildring av två män och deras liv på ålderns höst. (Wrestling Ernest Hemingway, 1993)

SVT 1 14.25

A Soldier’s daughter never cries

Verklighetsbaserat drama där Kris Kristofferson spelar författaren James Jones, som skrev ”Härifrån till evigheten”. Leelee Sobieski är dottern (vars bok filmen bygger på), och det handlar om hennes väg att bli vuxen i skuggan av en machoman i Paris och USA. Med Barbara Hershey, Virginie Ledoyen och Jane Birkin.

James Jones (1921–

1977) är naturligtvis mest berömd för ”Härifrån till evigheten”, som blev en mycket populär Hollywoodfilm 1953. ”Den tunna röda linjen” filmades för två år sedan och den avslutande boken i trilogin, ”Whistle”, ska också bli film, av Sidney Lumet. (1998)

TV 1000 20.00

Nya vindar över Cold Comfort Farm

En originell brittisk komedi i 1930-talsmiljö.

Kate Beckinsale spelar överklass- och storstadsflickan Flora Poste, som upplever en äventyrlig tid hos sina excentriska och fattiga släktingar på landet.

Hon har drömmar om att bli författare. En ny Jane Austen. Men snart är hon indragen i familjens bisarra liv och inser att miljön är tuff, det gäller att kavla upp ärmarna om man ska överleva?

En suverän skådespelarensemble – Rufus Sewell, Ian McKellen, Eileen Atkins, Joanna Lumley och Stephen Fry – och en stilsäker regissör, John Schlesinger, gör detta till en mycket sevärd film.

Gjordes för brittisk tv, men efter att med stor framgång ha lanserats på biograferna i USA, fick filmen biopremiär över hela världen. (Cold Comfort Farm, 1996)

SVT 2 20.00

Dance with me

Ett välgjort drama i samma anda som ”Dirty dancing”. En ung dansant kuban (Chayanne) söker upp sin far (Kris Kristofferson) i Texas, där han driver dansskola. Där möter han och blir kär i en kvinna, spelad av Vanessa L Williams, från ”Eraser”. (1998)

TV 1000 17.50

Piraterna vid Silicon Valley

En mycket välgjord tv-film om datarevolutionens ”fäder”, Microsofts Bill Gates (Anthony Michael Hall) och Apples Steve Jobs (Noah Wyle, från ”Cityakuten”). Fascinerande att se hur två unga män så målmedvetet jobbade för att bygga upp företagen. (Pirates of Silicon Valley, 1999)

Canal+ 20.00

Den vackra nya världen

Underhållande kinesisk komedi som utspelas i Shanghai. En ung man har vunnit en lägenhet, men huset visar sig inte vara färdigbyggt. Han erbjuds en mindre summa pengar i stället, men vägrar ta emot det. Prisbelönad vid filmfestivalen i Hawaii. (Meili xin shijie, 1999)

SVT 1 22.25