Gandhis svåra år i Sydafrika

TV
Foto: HANS-ÅKE LERIN
Engelska skådespelaren Ossi carp spelar en ung Gandhi.

DRAMA-

DOKUMENTÄR

”Där våldet slutar börjar kärleken”

SVT 2 20.00

Mohandas Karamchand Gandhi – oftast kallad Mahatma – tillhör 1900-talets största gestalter, de som på gott och ont satte sin prägel på det gångna seklet. Gandhi mördades av en hinduisk fanatiker bara några månader efter det att han uppnått sitt stora livsmål, Indiens befrielse från det brittiska kolonialstyret sommaren 1947.

Det var förstås i Indien som Gandhi utförde sin huvudsakliga politiska gärning men det fanns också en Gandhi före Indien. Gandhi i Sydafrika åren 1891–1914, en stor del av hans vuxna liv. Det var där, hos den indiska minoriteten i det brittiskstyrda Sydafrika, som den blivande karismatiske ledaren Gandhi insåg sin rätta kallelse och om denna period i hans liv har den kända filmaren Maj Wechselmann gjort dramadokumentären ”Där våldet slutar börjar kärleken”.

När Gandhi kom till Sydafrika var han en 22-årig medelklassyngling, utbildad som jurist på engelska universitet, med ringa kunskap om och intresse för sina förtryckta landsmän både i Sydafrika och hemma. Wechselmanns film handlar om en stor mans uppvaknande till insikt om den väg han måste vandra, den börda han måste axla.

Drottning Silvia hos ungdomsbrottslingar

KUNGLIGT

”Drottningen och barnen”

TV 4 21.00

Drottning Silvias engagemang för barn som råkat illa ut är ju väl omvittnat. För en månad sedan gjorde drottningen en privat resa till Ryssland, bland annat till S:t Petersburg. TV 4:s

nyhetsankare Lasse Bengtsson följde Silvia i fjäten på hennes besök i staden. Ett av dem gick till ett ungdomsfängelse där det sitter 3 600 unga fångar mellan 14 och 18 år. Ryska fängelser är inte kända för att vara humanitära och drottningen fick en mörk bild av ett grannlands baksida.

Pelle Jacobsson