Om moral och individens ansvar

TV
Oscarsbelönade Alec Guinness, som gick bort tidigare i år.

Bron över floden Kwai

Välgjort sjufaldigt Oscarsbelönat drama om andra världskriget med Alec Guinness som envis fångledare i japanskt läger.

Han och amerikanen William Holden tvistar om hur fångarna i lägret ska bete sig.

Som ett led i sin inspärrning bygger fångarna en bro, ett byggnadsverk som Guinness rollfigur är särskilt stolt över.

Men några fångar tycker att det vore bättre att spränga bron, eftersom den är militärt värdefull för de japanska styrkorna.

Det handlar om individens moral och ansvar. Vad är det rätta att göra? Filmen intar flera ståndpunkter, ibland även motsatta.

Filmen är inspelad i Sri Lanka, men floden Kwai ska ligga i Burma.

Musiken blev också väldigt populär. En visslande hitlåt.

Manuset skrevs egentligen av Michael Wilson, som dock var svartlistad i kommunisthetsens 50-tal. Filmen bygger på en roman av Pierre Boulle.

Regissören David Lean ville egentligen ha Charles Laughton i huvudrollen. Guinness fick dock en Oscar för sin prestation.

David Lean är en av filmhistoriens jättar, och gjorde flera episka filmer. Som ”Doktor Zjivago”, ”Lawrence av Arabien”, Ryans dotter” och ”En färd till Indien”.

Men de mindre filmer han gjorde var minst lika bra, som ”Kort möte”, ”Lysande utsikter” och ”Oliver Twist”. (The Bridge on the river Kwai. 1957)

Välkommen till Pleasantville

Lekfull och mycket underhållande satir om när två tonåringar (Tobey Maguire och Reese Witherspoon) flyttas från i dag till en svartvit tv-serie på 50-talet. Snygg och välspelad. (Pleasantville, 1998)

Canal+ Gul 20.00

Fear

Thriller där Mark Wahlberg först är flickvännen Reese Witherspoons drömpojke. Men sedan hon tröttnat visar han upp sina mörkaste sidor mot henne och familjen. Även med William L Petersen. (1996)

ZTV 21.00

Handen på hjärtat

Lättsam och lättviktig 60-talskomedi med David Niven som teaterkritiker och Doris Day som hans fru. Familjen flyttar ut på landet, vilket får en hel del komiska följder. (Please don’t eat the daisies, 1960)

TCM 20.00

Dead badge

Spännande thriller, gjord för amerikansk kabel-tv. Brian Wimmer spelar en polis som upptäcker korruption inom kåren. Med alltid sevärde birollsveteranen M Emmet Walsh. (1995)

TV 6 21.00

The Informant

Timothy Dalton är plufsig, har helskägg, med elaka ögon och en irländsk dialekt tjock som fårstuvning. Han spelar polis i Belfast som sätter press på en IRA-man för att göra honom till angivare. (1997)

Canal+ 20.00

Dold sanning

Kellie Martin spelar 18-åringen som rymmer från ungdomsvårdsskolan, anklagad för att ha dödat mamman och lillasystern i en mordbrand. Nu ska hon hitta den riktiga mördaren. (Her hidden truth, 1995)

TV 3 21.00

Det kom en gäst

Thriller efter manus av Stieg Trenter, med många mystiska förvecklingar. En greve blir mördad och misstankarna hinner gå mellan många. Regissören Arne Mattsson gjorde flera lyckade filmer. (1947)

SVT 1 13.40