Tågresan går nu ut i världen

TV
Foto: BO HÅKANSSON

SÄSONGSSTART

”På spåret”

SVT 2 20.00

Peter Harryson och ”Så ska det låta” har dragit sig tillbaka från fredagskvällarna. Gamla hederliga ”På spåret” med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg är tillbaka – om än med en rejäl ansiktslyftning.

Nu i det nya årtusendet rullar tågen iväg i världsdelar som Amerika, Asien och Afrika, vilket väl ställer extra stora krav på de tävlande.

Oldsberg och Hellberg har vi tidigare sett som Sherlock Holmes/ Watson och som Björnligan. Nu ska de gestalta Helan och Halvan. I kvällens premiär utmanar nybörjarna Lennie Norman och Björn Skifs det rutinerade paret Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé, som nu tävlar tillsammans för tredje gången. 1998 blev de etta.

Hälften av deltagarna är nya för säsongen. Förutom Skifs/Norman sätter sig så småningom Agneta Bolme-Börjefors, Allan Svensson, Lotta Thorell och Lena Frisk på spåret.

Bono förklarar varför bandet U 2 bildades

UNGDOM

”Jukebox”

SVT 1 19.00

I kvällens ”Jukebox” får vi se en exklusiv intervju som Jovan Radomir gjort med sångaren Bono och trummisen Larry Mullen jr i det irländska bandet U 2. Bono avslöjar bland annat att han fortfarande, trots de två decennierna med U 2, är nervös inför varje konsert. Enligt Bono startade U 2 sitt eget band av den enkla anledningen att ”vi var för dåliga musiker” för att klara att spela andra gruppers låtar?

I dag ser Bono på U 2 som ett soulband. Det märks också på det nya albumet med tydlig inspiration av till exempel ”Philadelphia soundet”. Två av Larry Mullens största upplevelser – större än alla listframgångar och albumförsäljningar – är spelningarna i Sarajevo 1997 och i Belfast för något år sen.

Under ”Jukebox”- timmen blir det även en intervju med Backstreet Boys, som bland annat berättar att de nu försöker vända sig till en lite mognare publik.

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM