Om Picassos älskarinnor

TV

Min älskade Picasso

Det här handlar om en av Picassos älskarinnor. Men bygger på en bok av en annan älskarinna.

Skildrar en av världens mest berömda konstnärer. Men får inte visa en enda av hans tavlor.

Paret Merchant-Ivory, som gjort de stillsamma kostymfilmerna om hämmade engelsmän med instängda passioner, har här tagit sig an en konstnär med stora känslor. Det är olika temperament som krockar, och det är Picasso som förlorat på mötet.

Som så ofta i den här typen av biografier kommer människans yrkesliv i bakgrunden för kärlek och skvaller.

Det hindrar inte att Anthony Hopkins är mycket bra, och trovärdig, i titelrollen. Grym mot kvinnorna, som bara finns till för att passa upp på honom, och intrigant mot konsthandlare och konkurrenter. Däremot är det svårt att riktigt se varför den kvinnliga huvudpersonen Françoise (Natascha McElhone) faller för honom, bortsett från groupie/kändisfaktorn.

Men inget om varför han skapade den konst han gjorde. Merchant-Ivory målar mycket tråkigare. (Surviving Picasso, 1996)

SVT 1 22.00

Människor emellan

Hollywoods skildring av 60-talsradikalerna och vad det blev av dem. College återförenas i samband med att en av dem har dött. Efter begravningen tillbringar de en helg tillsammans. Underhållande men rätt ytligt, manusets brister döljs av häftiga 60-talshits. (The Big chill, 1983)

TV 3 2.10

Kurt & Courtney

Dokumentär av engelsmannen Nick Broomfield som uppenbarligen inte gillar Courtney Love. Han har intervjuat en del före detta bekanta till henne och döde Nirvana-sångaren Kurt Cobain. Fascinerande, men man ska nog ta vittnesmålen med flera nypor salt. (1998)

SVT 2 23.20

En natt i New York

Griffin Dunne är datakontorist som blir nyfiken på Rosanna Arquette, hamnar i bohemkvarteren och tillbringar en fruktansvärd natt med omtumlande händelser. Full av överraskningar och elakheter. Regi av Martin Scorsese. (After hours, 1985)

TV 3 4.10

Dream lover

Fascinerande psykologisk thriller med flera oväntade turer. James Spader (Sex, lögner och videoband) är arkitekt, och gifter sig med drömbruden, Mädchen Amick (Twin Peaks). (1994)

Kanal 5 23.05

Lily

Sångerskan Natalie Cole i rollen som hembiträdet som dras in i brott på grund av sin bror. Hon spelar en barnflicka som på 50-talet reser från New York till Södern. (Lily in winter, 1994)

TV 3 14.05

Rädda Willy 3

Den här gången är den stora fisken fri med sin familj men behöver ändå hjälp mot mänskliga bovar. Kamp mot miljöförstöring. (Free Willy 3: The Rescue, 1997)

Kanal 5 19.25

Gudarna måste vara tokiga

En afrikan konfronteras med civilisationen när en Coca Cola-flaska dimper ned. Nedlåtande och bisarr komedi. (The Gods must be crazy, 1980)

Kanal 5 21.00