Per Oscarsson i sitt esse

Foto: SVT
TV

SERIESTART

”Herr von Hancken”

SVT 1 20.00

I kväll är det premiär för ”Herr von Hancken” – en serie i fyra delar, fritt efter Hjalmar Bergmans (1883-1931) roman med samma namn. Kapten von Hancken spelas av Per Oscarsson och han anländer med sin familj till en hälsobrunn någon gång under första hälften av 1800-talet, för att försöka bota sina krämpor.

Han tvingas kämpa mot sina fantasier och illusioner och han brottas med existensialistiska problem.

Hälsobrunnens doktor Wurm (Johan Rabaeus) ger von Hancken sex veckor kvar att leva och kaptenens självömkan blir enorm – tills han förälskar sig i den vackra vicomtessen (Alexandra Rapaport). Detta blir för mycket för hans hustru (Mona Malm).

Von Hancken inbillar sig att kungen ska besöka brunnen och därför mobiliserar han en jättestor välkomstorganisation. Men vad händer om kungen inte kommer? I övriga roller: Tuva Novotny, Johan Widerberg, Stefan Sauk och Malin Svarfvar-Karlsson.

För Bergman har musiken en huvudroll

MUSIK

”Ingmar Bergman och

musiken” SVT 1 21.15

Regissören Ingmar Bergman samtalar under en timme med Camilla Lundberg om vilken betydelse musiken har i hans liv och i hans verk. I många av hans filmer är det musiker som har huvudrollerna och vi får se lite filmklipp.

Han drar paralleller mellan att regissera och dirigera och säger, att om han upptäckt musiken tidigare i livet kanske han blivit dirigent i stället.

– Jag älskar musik, men jag är inte älskad tillbaka, säger Bergman.

Tittarna får också veta mer om mötet och samarbetet med Stravinsky.

Vad vi inte visste om Isabella Rossellini

INTERVJU

”Malou möter ”

TV 4 20.00

Hon har varit modell för H&M och hon har en tvillingsyster som heter Isotta. Hennes mor var en av världens mest berömda skådespelerskor – svenskan Ingrid Bergman. Själv heter hon Isabella Rossellini, är skådespelerska och född 1953, och det är henne Malou von Sivers träffar i kväll. När Ingrid Bergman träffade Isabellas far Roberto Rossellini, blev det rubriker av världskrigsformat i USA. Hon hade rymt från man och barn och blivit gravid med en gift man i Italien.