Charmigt om en bergsknalle

TV

Engelsmannen som gick upp för en kulle

Jag älskar berättare. Och Christopher Monger har hittat en originell historia från sin barndom och berättar den med stor charm och glädje.

Två kartritare kommer till by i Wales sommaren 1917. De ska mäta byns stolthet, ”berget”, men är det verkligen högt nog för att hamna på kartan? Byborna chockas av möjligheten att inte hamna på kartan, och sätter igång att lösa det med stor finurlighet.

Hugh Grant gör sin sedvanligt stammande och blinkande artige gentleman, Colm Meaney en driftig (på alla sätt) pubägare och Tara Fitzgerald är byns skönhet. Stilpoäng till Kenneth Griffith som ger nerv och must åt byns gamle präst.

Det är mysigt och vänligt, även när lokalbefolkningen tar till fula tricks för att få engelsmännen att bli kvar i hålan. Allt är mycket barntillåtet.

En charmig bagatell.

Mannen som skrev manus höll på med USA-versionen av ”Änglagård” och har kanske inspirerats att ta med de excentriska äldre bröderna? (The Englishman who went up a hill but came down a mountain, 1995)

SVT 2 21.00

Tjuren från Bronx

En av de bästa boxningsfilmerna, med enormt starka ljudeffekter. Vann omröstning som 80-talets bästa film, en klassiker i det långa samarbetet mellan Robert De Niro och regissören Martin Scorsese. De Niros sätt att äta upp sig 30 kilo, under en tvåmånaders resa i Frankrike, inför avslutande delen av filmen har blivit historiskt för hur långt en skådespelare kan gå för en roll. Handlar minst lika mycket om Jake La Mottas liv som om boxning. (Raging Bull, 1980)

ZTV 21.00

En liten julsaga

Julstress och förväntningar. En femårig flicka åker tunnelbana med mamma och blir av med sin älsklingsnalle i trängseln. En snäll äldre man hittar nallen, försöker lämna in den i t-banan men glömmer den på posten. Så är stafetten igång. (1999)

SVT 1 18.01

Robin Hood

”Mot Sherwoodskogen!” Disneyfilmen med en räv som den hygglige stråtrövaren i kamp mot sheriffen av Nottingham, prins John och andra dummingar. Trevligt berättad, bra musik och underhållande äventyr. (1973)

TV 3 17.00

Don King

Ving Rhames (Pulp fiction) är mycket bra som boxningspromotorn med elchocksfrisyr. Från hans tidiga kriminella till åren med Mohammad Ali och Mike Tyson. Sevärt. (1997)

SVT 1 23.30

Swing it, magistern!

Alice Babs slagdänga är mer känd än filmen. I dag känns musiken harmlös, men på 40-talet ansågs den som ett hot mot ungdomens mentala hälsa. Om elever som gillar jazz. (1940)

SVT 1 14.30

Den tillfällige turisten

Välspelad men lång film efter Anne Tylers roman, med William Hurt som mycket uttråkad författare. Geena Davis sätter fart på Hurt. Och filmen. (The Accidental tourist, 1988)

TV 4 21.00

Ebbie

Susan Lucci har huvudrollen i den kanadensiska versionen av Dickens ”En julsaga”. En tuff kvinnlig direktör påminns om sin hårdhet och omvänds av julspöken. (1995)

TV 3 13.10