Visar upp otroliga konster

Foto: E Ohlson
TV

CIRKUS

”Cirkus Scott 2000”

SVT 2 20.00

Bröderna Henry och Robert Bronett ställer till med en glittrande show och det är i vanlig ordning Cirkus Scott som står för konsterna.

Bland mycket annat får vi titta på Anastasia Bykovskaias mängder av hula-hopp-ringar, blixtjonglören Shirley Dean som i våras kröntes av prinsessan Christina fru Magnusson för sina prestationer.

Tittarna får också chansen att för första gången se den fyrdubbla saltomortalen, och det gäller att öppna volten i exakt rätt tusendel av en sekund för att den som fångar inte ska skada sig eller hamna utanför skyddsnätet. Jimenez Carrera står för detta.

Dessutom – på publikens begäran – blir det fler djur- och clownnummer än vanligt och publiken får också vara med och uppträda.

De förflyttades till värmen – på Grönland

DOKUMENTÄR

”Myskoxens långa resa”

SVT 1 13.40

Myskoxen är 2–2,5 meter lång, kortbent, med mörkbrun, långhårig päls och kraftiga horn.

Under vintern lever djuren i hordar som faller samman i småflockar på våren. Under brunsten i juli–september avger oxen en kraftig myskdoft.

På 1940- och 50-talet inplanterades myskoxen i Norge varifrån den spritt sig till Sverige.

I denna danska dokumentär från 1999 får vi följa 20 myskoxar från Grönland. De blev förflyttade från jordens kallaste och mest ödsliga plats på den östra sidan av Grönland, till en grönskande trakt i närheten av människor på Västgrönland. Där förökar de sig över förväntan.

Astrids jul ny tradition

BARN

”Den stora ostkuppen”

SVT 1 18.30

”Astrids jul” SVT 1 19.00

I ”Den stora ostkuppen” får vi möta ett gäng möss i en biosalong som lever livets glada dagar bland popcorn och godis. De kollar mycket på actionfilmer och kommer på den tokiga idén att ge sig ut på stan och göra ett inbrott. Första delen av två.

Direkt efteråt börjar en ny svensk jultradition som visar glimtar av julfirandet i Astrid Lindgrens filmer. Och det finns väl ingen författare som satt sin prägel på svenskt julfirande som hon. Skuggor hotar men det finns tröst och hopp och värme i hennes sagor.

Emils stora tabberas i Katthult, Pippis jul, Kajsa Kavat, Madicken och Stina på Saltkråkan som vill sälja lilla Skrållan. Vilken din favorit än är får du träffa dem alla i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM