Fungerar oavsett lagfärg

TV

Blådårar

Dokumentär om kärleken till fotboll och Malmö FF, med skånska fans som berättar om sin passion. Gjord av Fredrik och Magnus Gertten och Stefan Berg. När den visades på bio var den textad utanför Malmö.

Men filmen är intressant även om man inte älskar just det laget. Känslorna kring ett lag är ändå sig lika och ”Blådårar” är lika mycket en kärleksförklaring till fotboll i sig.

Filmen följer spelare, ledare, supportrar, före detta stjärnor (Bosse Larsson) under säsongen 1997, då MFF var med i guldstriden ända in i det sista.

Förklaringen till att filmen fungerar är enkel: Den kärlek till fotbollen och MFF som finns hos trion som har gjort filmen, återspeglas i filmen. Den är vacker, poetisk, gripande och rolig. Bra musik, också. Kul poplåtar och ett återkommande suggestivt munspelstema med Jalle Lorensson från Wilmer X. (1999)

SVT 1 16.30

Mad Dog och Glory

Roligt när folk spelar mot sina vanliga typer. Här är Robert De Niro en blyg och mesig polisfotograf som råkar hjälpa en brutal gangster, spelad av komikern Bill Murray. Som tack får han låna gangstertjejen Uma Thurman. (Mad Dog and Glory, 1993)

ZTV 21.00

Släng morsan av tåget

Komedi om läraren (Billy Crystal) och hans elev (Danny DeVito) som har ett gemensamt problem: båda vill bli av med en närstående. Läraren vill ha hustrun mördad, eleven vill att någon tar kål på hans mamma. (Trow momma from the train, 1987)

Kanal 5 21.00

Den ofrivillige golfaren

Lasse Åberg granskar golfvärlden, med viss hjälp av P G Wodehouse roliga golfnoveller och ”Pygmalion”. Ska Stig Helmer på kort tid kunna lära sig golf och vinna en tävling? Hjälp (?) får han av sin norske vapendragare Ole (Jon Skolmen). (1991)

TV 1000 18.00

Driver dagg faller regn

Svensk kärlekshistoria som fick storpublik på sin tid. Olovlig kärlek, logdans och slagsmål. Mai Zetterling och Alf Kjellin, då 21 och 26 år, korades till svensk films vackraste par. (1946)

SVT 2 11.00

De små ryttarna

Malcolm McDowell är nazistskurken i det här ungdomsdramat. Amerikansk flicka hos morföräldrarna i Holland kämpar för att rädda en klocka med små ryttarstatyer från tyskarna. (The Little riders, 1996)

TV 3 10.25

Den svarta hingsten

Populär barnbok som blivit familjefilm om pojke som tar hand om häst och tränar den för viktig tävling. Veteranen Mickey Rooney är charmig som tränare. Med Kelly Reno. (The Black stallion, 1979)

TV 3 16.45

Hook

Påkostad äventyrsfilm av Steven Spielberg. Robin Williams spelar Peter Pan som vuxen, som tvingas tillbaka till barndomen för att åter kämpa mot kapten Krok (Hook), en rolig Dustin Hoffman. (1991)

TV 4 21.00