”Musse Pigg var pappas älskling”

Walt Disneys dotter Diane om sin barndom

1 av 2 | Foto: AP
Diane Disney Miller är dotter till Kalle Ankas skapare. Berättar i en exklusiv intervju med Aftonbladets Kerstin Hallert om sin pappa.
TV

LOS ANGELES. – Är det verkligen sant? Sitter svenska folket framför tv:n på julafton klockan tre för att se en timme Disney?

Om och om igen ställer Walt Disneys dotter Diane Disney Miller frågan till mig. Jag har just berättat för henne att i Sverige börjar julen med Kalle Anka, en tradition unik i tv-världen.

Disneys dotter – jämnårig med Kalle Anka – har aldrig ögnat global tv-statistik. Hennes liv är långt från showbusiness. Hon är vinodlare i Kalifornien.

Fast inte helt och hållet. Hon deltar just nu i arbetet på den första dokumentären om sin mytiske far. Nästa år är det hundra år sen han föddes.

– Han var en underbar pappa och en fantastisk morfar till mina barn. Det har skrivits allt möjligt om honom. Men ingen har tagit fasta på människan bakom underhållningsimperiet eller lyft fram de fantastiska personer som jobbade ihop med honom. Några av de bästa var svenskättlingar.

Dianes mor Lillian var en av många hängivna anställda i Disneyverkstan när den blyge och då långt ifrån mäktige Walt friade till henne. Äktenskapet blev mycket lyckligt.

Deras enda barn Diane föddes l933. Tre år senare fick Diane adoptivsystern Sharon.

– Pappa och mamma var måna om att leva enkelt med distans till Hollywoodglittret.

– Vårt hus kunde inte mäta sig med stjärnornas. Jag gick heller aldrig i skola med deras barn. Det var strikt klosterskola som gällde för mig, skrattar Diane, en elegant diskret kvinna.

Disneyfamiljen kopplade av genom att resa till Europa och då levde man behagligt på berömda hotellet Cap d’Antibes på Rivieran. Walt Disney hade franskt påbrå.

Annars arbetade han jämt.

– Pappa älskade barn men arbetade inte just för den publiken. Som alla ungar var jag livrädd för den elaka häxan i Snövit. Pappa försvarade sig alltid med att Snövit aldrig gjordes som barnfilm. Det var helt enkelt världens första tecknade långfilm. För att göra den hade pappa pantsatt precis allt vi ägde och hade. Samtidigt satt mamma hemma med en liten baby. Men hon klagade aldrig.

Kalle Anka då?

– När jag växte upp i slutet av 30-talet var Kalle superstjärna. Hans popularitet växte i takt med att Musse Pigg blev bussig och präktig.

– Kalle var från början inte tänkt vara annat än en illustration till en röst som pappa fascinerats av i radion och som han tyckte lät som en anka. Pappa tyckte rösten lät litet kul mallig och eftersom en anka gillar vatten fick Kalle sjömansjacka och mössa. Så fort Kalle visat humör blev han stjärna. Han var alltid mer uppskattad av publiken än av tecknarna som tyckte Kalles raseriutbrott begränsade repertoaren.

Men pappa visste att publiken aldrig kunde få nog av en pålitligt vanmäktig besserwisser som alltid blir satt på det hala.

Men Kalles popularitet kom också till god användning när Walt Disney arbetade för amerikanska staten med filmer mot Hitler under andra världskriget. Kalle fick sin första och enda Oscar 1943 för satiren ”Führerns ansikte”.

Hur genial den satiren än är så inte är det vad svenska folket ser i rutan på julafton säger jag till Diane.

Vi får istället möta Kalle som försöker fotografera fåglar i djungeln, en berömd kortfilm från 1947.

Kärt barn har många möjligheter säger Diane om Kalles karriär. Han har hamnat på frimärke i San Marino, Maldiverna, Bhutan och Grenada. Han är Donald Duck i USA, Donaldus Anas i Latinamerika, Anders And i Danmark , Aku Ankka i Finland, Paperino i Italien, Donald Bebek i Indonesien och Batut i Saudiarabien. Från mitten av 50-talet medverkade han regelbundet i tv.

Sverige dömde ut honom som olämplig för barn l950. I Chile kallades han 1971 CIA-agent och kulturimperialist tillsammans med Musse, Pluto och Långben. I USA har han kallats den största pesten sen kedjebreven.

Men ännu mer utskälld har faktiskt Musse Pigg varit, bannlyst sjävklart av Hitlertyskland (för andlig undermålighet )därpå av Östtyskland (för subersiv antikommunism). Sovjet gjorde egna piratupplagor av Musse via sin ambassad i USA samtidigt som Musse fördömdes som ”krigshetsare” respektive ”typiskt exempel på proletär mesighet under kapitalismen”.

Tjuren Ferdinand, född 1938, är en annan av Dianes barndomsminnen. Den Oscarsbelönade blomsterälskaren har i våra dagar uppdaterats som företrädare för gayrörelsen där han hellre viftar med sina långa ögonfransar än rasar med de andra tjurarna.

Toreadorerna är alla karikatyrer av Disneymedarbetare. Matadoren med tatuerad blomma på bröstet är en parodi på Walt Disney själv med vredesutbrott inför Ferdinands ovilja att ”kämpa manligt”.

– Storyn i sig kommer från en populär bästsäljare, kommenterar Diane. Grejen för oss var att Ferdinand blev så populär att han hotade både Kalle och Musse.

Musse var Walt Disneys särskilda favorit eller som han sa en gång:

– Jag älskar honom mer än någon kvinna jag mött.

Hm hm.

Hur var det att jobba för din pappa?

– Det var nog tufft. Han var perfektionist. Han gjorde om och gjorde om tills han var nöjd. Det fick kosta vad det ville – hans bror Roy skötte pengarna. Pappa kunde inte förstå den strejk som bröt ut vid studion 1941. Alla jobbade ju så tätt ihop. Pappa tyckte medarbetarna var en del av familjen.

Det vill säga jobbet skulle alltid gå före allt annat. På stan kallades Disneystudion för Musses munkkloster.

– Pappa kom nog aldrig över den strejken. Hans liv var en berg- och dalbana.

Framgångarna fortsatte spikrakt uppåt i alla fall och Walt Disney blev ett med begreppet familjeunderhållning i 70 länder.

– Hemma hade han sin elektriska järnväg. Han byggde ett nytt hus för att järnvägen skulle få plats. Han var också mycket stolt över att han kunde snida,säger Diane.

– Pappa ville alltid att föräldrar skulle ha roligt med barnen men han tyckte inte nöjesparkerna i USA höll måttet. Därför skapade han Disneyland.

– Det han tjänade på Kalle Musse och filmerna gick till nya projekt.

– Hösten l966 drabbades vi av beskedet att pappa – storrökare – hade cancer. Han vägrade acceptera sjukdomen. Han stod mitt uppe i Djungelboken.

Hon kan inte bekräfta att han skulle ha kontaktat FBI, alltså amerikanska federala polisen med förfrågan om han borde göra en undervisningsfilm för unga till stöd mot pedofili.

Anledningen påstås ha varit en scen i Djungelboken där den förnäme tigern Shere Khan försöker locka till sig den ensamme djungelvandraren lille Mowgli.

– I december dog pappa, säger Diane.

Kalle, Musse, Pluto och Långben fortsatte mot nya hisnande karriärer.

– Jag skulle bra gärna vilja se dom allihop i Sverige, säger Diane Miller Disney.

Mer än fyra miljoner ser Kalle Anka

Kerstin Hallert ([email protected])