Tomas Ledin in på livet

TV

I snart trettio år, sedan debuten med plattan ”Restless mind” 1971, har han varit Sandvikens stora bidrag till svensk popmusik.

Möt Tomas Ledin, 48, i ett porträtt av SVT:s Susanne Cederberg.

Foto: SVT

MUSIK

"Tomas Ledin"

SVT 2 21.00

Visserligen började han lira rock redan i sexan. Men egentligen skulle han bli konstnär. Som sjuttonåring var han första gången över i Staterna, Nebraska, för att studera konst.

Men så var det ju det här med Jimi Hendrix i Sandviken.

Året var 1967. Hendrix, som just slagit igenom med ”Hey Joe”, kom till Sandviken med sitt Experience för att lira på Högbo bruk. Där en 15-årig Tomas Ledin var scenarbetare. Ledin tog emot när Hendrix kom ensam i taxi, var med i logen när han strängade om gitarren, plåtade några bilder? och så började Hendrix lira. Och golvet gunga.

– Jag fick springa upp på scen och stod bakom Hendrix under hela giget och höll i hans förstärkare. Efter den upplevelsen fick livet en ny inriktning, berättade Tomas Ledin för Svenska Dagbladets Lars Collin i en intervju den 12 oktober.

Så det blev musik. Som vi ju vet. Och på den vägen är det en oherrans massa turnerande och tjugotalet plattor senare, senast ”Djävulen och ängeln”, den första sedan ”T” 1996.

Något prat om Jimi blir det inte i Susanne Cederbergs Ledin-porträtt. Däremot om, bland annat, fenomenet kritiker i media och att dessa är så avogt inställda till vad han gör, och om hans politiska engagemang, senast tillsammans med Mikael Wiehe (de jobbade ihop redan 1985 i Rock mot apartheid) och andra i Artister mot nazister.

En hel del arkivklipp blir det också, från bland annat melodifestivaler och första tv-jobbet i programmet ”Spotlight” 1971. Och tidigare icke visade konsertbilder från Sjöhistoriska i Stockholm (23 juli), 12 000 i publiken, under succéturnén 1997.

Historien om Bob Marley

MUSIK

"Bob Marley"

SVT 2 23.10

Den 19 april sände ”Musikbyrån” franske Jeremy Marres dokumentär ”Catch a fire”, om inspelningen av Bob Marley & The Wailers klassiska album från 1972.

Denna onsdag bjuder SVT på en ny, årsfärsk Jeremy Marre-dokumentär om Jamaicas reggae-ikon Bob Marley (6/2 1945–11/5 1981) – ”Bob Marley” (originaltitel Rebel music: The Bob Marley story), en timme 18 minuter 28 sekunder Bob Marley-historia med politiska kopplingar, byggd på intervjuer, arkivmaterial och konsertbilder.

Bland de intervjuade är Marley själv, hustrun Rita, flickvännerna Esther Anderson och Cindy Breakspeare, Lee ”Scratch” Perry, Chris Blackwell och Wailersmedlemmar.

Konsertbilder blir det från Manhattan center i juli 1975, One love peace concert i Kingston i april 1978, Amandla benefit på Harvard university i Boston i juli 1979, och från konserten i Zimbabwe vid landets självständighet från Storbritannien i april 1980.

De möts i Haparanda

SERIESTART

"De tre från Haparanda"

SVT 2 18.15

Tisdag 26 december, annandagen, visar SVT 1

en dokumentär om Jan Olof Olsson (1920– 1974), DN-signaturen Jolo, ansedd som en av Sveriges bästa journalister.

Denna onsdag repriserar SVT 2 Jolos serie ”De tre från Haparanda” från 1974, vars då sex delar klippts om till tre delar à drygt 50 minuter. Vi möter återigen Ernst-Hugo

Järegård, Stefan Ekman och Hans Ernback som de tre svenskarna som av en slump möts i Haparanda, då i världskrigets år 1916 en gränsstad till Ryssland. Så småningom dyker också Lil Terselius upp i rollen som rysk ballerina

?

Bengt Hörnemark