Knyter ihop historien

TV
Foto: PARAMOUNT PICTURES

Gudfadern 3

De två första filmerna är mästerverk, men inte den här. Den knyter dock ihop historien i en fantastisk båge från tidigt 1900-tal till 70-tal.

Al Pacino som Michael Corleone vill bli hederlig, och lägga om maffiafamiljens verksamhet. Men andra vill annorlunda.

Det finns flera bra scener och Pacino är som alltid sevärd. Och de många parallellerna till historien i de två första filmerna gör den intressant som en uppföljning och sammanfattning. Andy Garcia är bra som släkting och medhjälpare till Gudfadern.

Regissören Francis Ford Coppola gjorde ett misstag som gav sin dotter Sofia den viktiga rollen som Pacinos dotter.

Talia Shire, som är Coppolas syster dyker åter upp liksom Diane Keaton. Eli Wallach och Joe Mantegna är nya i gänget.

Robert Duvall, så viktig i de två första filmerna, tackade nej när han erbjöds för lågt gage.

Filmen har sin final på Sicilien, och så är berättelsen åter tillbaka där den började när en ung pojke flydde från maffian i hemlandet och motvilligt byggde upp en beskyddarverksamhet i New York. (The Godfather, part III, 1990)

Kanal 5 21.00

Chaplin

Robert Downey jr är bra i titelrollen, men det är en håglös berättelse om trassliga förhållanden plus en del filmhistoria. Magin från Chaplins egna filmer saknas. Och Downey jr är helt enkelt inte lika rolig.

Kanske filmen hade blivit bättre om den behandlat en mindre del av filmarens spännande liv.

Nu är greppet att en författare (Anthony Hopkins) intervjuar filmlegendaren i hans hem i Schweiz på ålderns höst och försöker få med alldeles för mycket.

Dit Chaplin flyttade när han nekades att komma tillbaka till USA på grund av vänsteråsikter.

Dan Aykroyd spelar stumfilmsregissören Mack Sennett och John Thaw (inspektör Morse) är Fred Karno. Kevin Kline är Douglas Fairbanks och Diane Lane är Paulette Goddard. Charlie Chaplin var gift flera gånger och förtjust i mycket unga kvinnor. Milla Jovovich har en tidig roll som Mildred Harris.

Chaplins dotter Geraldine spelar sin farmor Hannah, från det Fattig-London där den legendariske föddes 1889. Han dog 1977, en av underhållningshistoriens största. Regisserad av engelsmannen Richard Attenborough, som är fascinerad av biografier. I sitt eget filmiska vaxkabinett har han byggt porträtt av Gandhi, Churchill, Hemingway och Steven Biko. En hygglig hantverkare, men han har svårt att blåsa liv i sina vaxdockor. (1992)

TV 3 1.40

Ta mig igen ... "Taiger"

Gammalmodig komedi om studievägledaren Rock Hudson som mördar unga flickor på rad. Gjord av fransmannen Roger Vadim som var gift med Brigitte Bardot och Jane Fonda och har barn med Catherine Deneuve. (Pretty maids

all

in a row, 1971)

TV 4 0.30

Notting Hill

Underbar och underhållande romantisk komedi med Hugh Grant som engelsk bokhandlare och Julia Roberts som amerikansk filmstjärna. Ska en sådan romans kunna fungera? Välskrivet av författaren till snarlika ”Fyra bröllop och en begravning”. (1999)

TV 1000 20.00

A Cool dry place

Jobbet, kärleken och barnen. Vince Vaughn i historia som påminner om ”Kramer mot Kramer”. Monica Potter är hustrun som lämnar honom och sonen. (1998)

Canal+ Gul 22.10

Arsenik och gamla spetsar

Svart komedi som blivit en älskad repris på teaterscenerna. I Frank Capras film är det tanterna Josephine Hull och Jean Adair som förgiftar karlar. (Arsenic and old lace, 1944)

TCM 20.00

Westworld

Fängslande och originell historia av Michael Crichton om ett framtida nöjesfält där det går fel. Nöjesfältet har olika sorters miljöer, bland annat en västerndel där Yul Brynner härjar. Med James Brolin och Dick Van Patten. (1973)

TCM 23.45

Jens Peterson