Mors då Morse

TV

DOKUMENTÄR

"Farväl, kommissarie Morse"

SVT 2 22.10

Många tittarögon kommer att fuktas en smula i kväll. Kommissarie Endeavour Morse tar slutgiltigt farväl efter 13 års tjänst som televisionsdetektiv.

Endeavour? Ja, efter mycken hemlighetsfullhet kring förnamnet avslöjade Morse en kväll över en pint of lager för Lewis att han faktiskt bär detta excentriska namn, döpt efter den berömde upptäcktsresanden James Cooks skepp Endeavour.

Med åren har ju den musikälskande ungkarlen Morse (John Thaw) blivit allt vithårigare, allt mer melankolisk, allt skröpligare kroppsligt – men behållit sin skarpsinnighet och spårsäkra intuition. Hans idoga whiskypimplande har krävt sin tribut och i det senaste avsnittet fick han tas in på sjukhus efter en kollaps.

I kväll ser vi en dokumentär om Morse/Thaw och hans trogne vapendragare Lewis (Kevin Whately). ”Farväl, kommissarie Morse” heter den.

Och på lördag kommer den definitiva epilogen med mordgåtan ”Räkenskapens dag”, som på engelska heter The Remorseful day.

Robert Gustafsson berättar sagor för papegoja

SERIESTART

"Felix och Fenix"

SVT 1 18.10

Han som skojar heter Felix, hon som gojar heter Fenix. Barnsagoserien (fem avsnitt) ”Felix och Fenix”, med Robert Gustafsson och en papegoja, visas nu i SVT för första gången på nio år.

Ska man vara noga heter Roberts sagosugna figur Felix Fabian Fahlander och bor i ett litet vindsrum hos sin mormor Blenda. Felix har svårt att somna och hans bästa sömnpiller är att berätta en saga för sin kompis, gojan Fenix.

Felix berättar fem klassiska sagor. I dag blir det sagan om vanten som bara bidde en tumme och bockarna Bruse som kommer klampande på trollets bro.

Därefter blir det i tur och ordning: ”Vargen och de sju killingarna”, ”Kejsarens nya kläder”, ”De tre små grisarna” och ”De små gula grodorna”.