Omvärderades av historien

TV
Julie Christie och Alan Bates.

Fjärran från vimlets yra

En både vacker och gripande filmversion av en av Thomas Hardys (1840–1928) mest kända romaner, som publicerades 1874.

Historien utspelas bland lantbrukare och fårfarmare i 1800-talets England och i centrum står en vacker, smart och för sin tid ovanligt självständig kvinna, Bathsheba (Julie Christie), som har ärvt en gård i ett område där ett antal män snabbt blir mer eller mindre betuttade i henne.

Låter historien bekant?

Det är bara några månader sedan TV 4 visade samma historia som en brittisk miniserie, då hette den ”Bathshebas beundrare”.

John Schlesingers film fick ett svalt mottagande vid premiären, men har senare omvärderats.

För den har många kvaliteter.

En suverän ensemble, männen som blir förälskade i Bathsheba spelas av den inte helt obegåvade trion Alan Bates, Terence Stamp och Peter Finch.

Och för fotot svarar Nicolas Roeg, som några år senare skulle etablera sig som regissör, kanske mest känd för den erotiska thrillern ”Rösten från andra sidan” (1973) med Donald Sutherland och just Julie Christie. (Far from

the madding crowd, 1967)

TV 4 0.15

Fruar och äkta män

Woody Allens roliga och träffsäkra skildring av två äktenskap med problem. Suveränt skådespeleri av Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Juliette Lewis, Lysette Anthony och Liam Neeson. Hade fått högsta betyg om inte hela filmen gjorts med en enormt skakig handkamera. (Husbands and wives, 1992)

TV 1000 16.00

The Wedding singer

En mycket charmig och rolig romantisk komedi. Adam Sandler spelar sångaren som framför cover-låtar på bröllop, Drew Barrymore är servitris, båda har haft otur i kärlek – tills de träffar varandra? Enda filmen där Sandler inte bara är uthärdlig, utan riktigt bra. Och Barrymore är väldigt bra på att spela vanlig. (1998) (1998)

TV 1000 22.00

För evigt en askungesaga

Askungen berättad på nytt vis, med en kaxig Drew Barrymore i huvudrollen. Mot sig har hon Anjelica Huston som grym och storslagen styvmor och ”drömprinsen” spelas av Dougray Scott, den australiska skådespelaren som fått sitt stora genombrott i sommar med ”X-men”. (Ever after, 1998)

Canal+ Gul 22.55

Jan-Olov Andersson