Här är toppfilmerna i jul & nyår

Och det var Charles Dickens som startade alltihop…

TV

Den heter ”En julsaga”.

Och har blivit alla tiders julfilm. En favoritberätt-else som spelats av många olika skådespelare. Som fött tanken om hur jul gör människor bättre.

På julafton kan vi se Dickens historia med Joakim von Anka. Som fick sitt namn just därifrån.

Hemma i USA heter Kalle Ankas snåle farbror Scrooge, just efter huvudpersonen i Charles Dickens berättelse ”En julsaga”.

Under helgen kan vi också se den med Patrick Stewart, i vanliga fall Star Trek-hövding, samt med Susan Lucci som en kvinnlig Scrooge.

Och berättelsen har levt vidare i många varianter. Bill Murray spelade honom som cynisk tv-chef i ”Scrooged” och Michael Caine var honom mot Mupparna. Cicela Tyson har spelat en kvinnlig version, medan Albert Finney gjorde en sminktyngd musikalversion 1970.

En bit av ”En julsaga” dök upp som stumfilm redan 1901, och sedan dess har den berättats på längden och tvären på bioduken och i tv. Alistair Sims, Basil Rathbone, Mr Magoo, Sid James, George C Scott och Rowan Atkinson (som Svarta Ormen) har alla varit Scrooge.

På julafton visas alltså två versioner, Musse Pigg hos TV 4 och Patrick Stewart på kvällen hos TV 3. På juldagen visar TV 3 den kvinnliga varianten, ”Ebbie”.

”En julsaga” är modellen för alla senare julfilmer. Tanken att människor kan förvandlas av en stund i familjefrid, och bli goda och omtänksamma, är en syn på julen som Dickens skapade.

Det sänds andra filmer med julanknytning. ”Nu är det jul igen” visas dan före dan i TV 3, och på julafton kan man se Johan Ulveson som tomte, berusad tomte, i ”Ogifta par – en film som skiljer sig”.

Samma dag visas ”Julnötter”, där Steve Martin ger råd åt deprimerade i juletid, och ”En god jul”. Den riktiga tomen, eller åtminstone Richard Attenborough, dyker upp i ”Miraklet i New York”.

Medan Tim Burton ger en mer elak syn på helgen i ”Nightmare before christmas”.

Fina svenska kortfilmen ”En julsaga” sänds på juldagen.

Men det finns filmer utan tomtar också.

Den som vill uppesitta före julafton kan välja mellan två artistporträtt: Anthony Hopkins som Pablo Picasso eller dokumentären om Kurt Cobain.

Janne Carlsson är uppvärmare till Kalle Anka på julafton, och den som inte fått nog av egna gräl om julklappar och relationer kan ha roligt (?) åt Peter Dalle, Lena Endre, Suzanne Reuter och Johan Ulveson.

Hugh Grant i ”Engelsmannen som gick upp för en kulle, men kom ner för ett berg” är en snäll komedi att koppla av med på juldagen.

Jens Peterson