Räkenskapens dag för Morse

TV

DECKARE

”Kommissarie Morse: Räkenskapens dag”

SVT 2 22.15

Efter fjorton år och 32 filmer var det så dags för ridå. Men hur?

– Jag bestämde mig för att Morse måste dö, säger Colin Dexter, 70, som på 25 år skrivit 13 böcker om den lätt arrogante, tjurskallige, korsordslösande, opera- och whiskyälskande kommissarie Morse, i en intervju som – plus en hel del annat om Morse – finns på internet, adress http://www.inspectormorse.co.uk/

Sagt och gjort. Den 15 november i år, då den 33:e Morse-deckaren ”Kommissarie Morse: Räkenskapens dag” premiärvisades i Storbritannien, dog han, Endeavour Morse. (Filmens originaltitel ”The Remorseful day” är förutom ordvitsig slutraderna i Colin Dexters favoritpoet A E Housmans, död 1936, dikt ”How clear, how lovely bright”.)

I en intervju på Morse-hemsidan får John ”Morse” Thaw, 58, frågan om det är något ögonblick han minns speciellt från de här fjorton åren:

– Jo, dagen då Colin Dexter bjöd på en drink. Det var åtta år sedan, tror jag.

Marie Bergman står upp för det hon tror på

PRAT & MUSIK

”Musik i själ och hjärta”

SVT 2 18.15

Hon är född 1950 och var fjorton år när hon började sjunga på legendariska vispråmen Storken med Cornelis & Co. Sedan dess har Marie Bergman, 50, gjort en del: sjungit schlager, rock, jazz, Bellman och egen musik, fått Povels Karamelodiktstipendium 1993 och Bellmanpriset 1999. Bland mycket annat. Och mycket Danmark har det blivit, senast som gästprofessor på Det jyske musikkonservatorium i Århus och konservatoriet i Köpenhamn. Det är där vi möter henne i ”Musik i själ och hjärta”, där hon pratar om bland annat vikten av att finna sin plats på jorden och att stå upp för det man tror på.

Sju egna låtar lirar hon med Lasse Englund, gitarr, och Göran Strandberg, flygel.

Engelskt passionsspel

MINISERIE

”Passion”

TV 4 20.00

Passion man-kvinna, och passionsspel, en teaterform med medeltida anor om Jesu lidandes historia, är vad det handlar om i BBC:s ”Passion” (The Passion), ett drama i tre 50-minutersdelar från 1998, som hade premiär i öriket i maj 1999.

Vart tredje år sätter invånarna i Salthurst, en gammal, isolerad by i Devon i sydvästra England, upp en serie passionsspel där bland andra Neil (Alastair Galbraith) och hustrun Ellie (Gina McKee, filmen ”Notting Hill”) medverkar. Denna gång bryts den hundraåriga traditionen: man tar in en utombys som sin Jesus, 19-årige Londonskådisen Daniel (Paul Nicholls). Han upptäcker snart hur byns teaterarbete funkar, som att röstträning innebär att skrika repliker i dånet från en traktormotor. Och så upptäcker han Ellie?

ARTIKELN HANDLAR OM