Allt är så vackert, så vackert

TV

Den engelske patienten

Ett kärleksdrama som vann nio Oscar.

Älskat särskilt av kvinnor. Många skällde på mig för att jag inte satte fem plus vid biopremiären.

Det är mycket romantik, lite mjuksex, bildsköna skådespelare som spelar rollfigurer med hemlighetsfull bakgrund, vackra bilder från Nordafrika och Italien – och alltihop pågår i nästan tre timmar.

I slutet av andra världskriget vårdas ”den engelske patienten” (Ralph Fiennes), svårt brännskadad efter att ha störtat med sitt flygplan i öknen, av kanadensiska sjuksköterskan Hana (Juliette Binoche).

På plats finns även en desarmeringsexpert (Naveen Andrews) som Hana har ett förhållande med den hemlighetsfulla Caravaggio (Willem Dafoe) som tror att den engelske patienten har ett skumt förflutet.

Fullpumpad med morfin, berättar patienten för Hana om sitt förflutna, om det som ledde fram till flygkraschen.

De flesta tycks vara överens om att Anthony Minghella på ett förtjänstfullt sätt har tolkat Michael Ondaatjes svårfilmade roman.

Men filmen haltar ändå lite grann. Tillbakablickarna fungerar utmärkt. Och allt är så vackert, så vackert.

Scenerna i klostret fungerar sämre. Tempot sjunker och Hanas förhållande till sin patient får aldrig någon vettig förklaring. (The English patient, 1994)

SVT 1 22.00

I sista minuten

En klassisk Hitchcock-thriller. Cary Grant (1904–1986) spelar en reklamman som dras in i en jakt på liv och död. Innehåller den klassiska scenen när han jagas av ett flygplan över ett fält. Även med Eva Marie Saint. (North by northwest, 1959)

TV 4 23.00

Ett tufft jobb

Underhållande actionkomedi om en Hollywood-stjärna (Michael J Fox) som ”pryar” hos en tuff New York-polis (James Woods) inför en filmroll. Med Annabella Sciorra, LL Cool J och med en elvaårig Christina Ricci. (The Hard way, 1991)

TV 3 21.00

Rivierans guldgossar

Underhållande komedi i lite gammaldags stil. Michael Caine och Steve Martin spelar två sol-och-vårare som härjar på Franska rivieran. Glenne Headly (Dick Tracy) är bra som männens tilltänkta offer ... (Dirty rotten scoundrels, 1988)

Kanal 5 21.00

The Rugrats movie

Underhållande tecknad film om Rugrats-bebisarna. Har skämt som även kan uppskattas av vuxna. (1998)

Canal+ 12.55

Babe – en gris kommer till stan

Uppföljaren till filmen om den charmiga grisen. Halvfloppade på bio, men är nästan lika bra som första filmen. Här är djuren på äventyr i storstaden. (Babe: Pig in the city, 1997)

Canal+ 18.25