Jonas Gardell och Sverker Olofsson – vilket par

TV

Dom tror att vi är korkade, men vi är helt normala, vi har bara läs- och skrivsvårigheter, sa Olof, 16 år, i sitt eget videofilmade program, ”P.S.” i ettan. Han går i integrerad särskola i Visby, lever i ett gruppboende och får lära sig att sköta hemmet och skolan, för att efter gymnasiet slussas ut i samhället. Det är en bra programidé att låta ungdomarna själva visa sin vardag och oftast, som här, blir det bra filmer.

Det är hårda bandage i vargarnas liv, det visade ”Naturen” i fyran. Alfahannen är den som styr, nåde den som försöker med hög svansföring och lyftat huvud där. Det var bara positiva saker Bo Landin hade att säga om dem ändå, vargar är sociala, kärleksfulla och framför allt lekfulla djur. Sött i den här filmen var lilla svarta varghonan Chamook som till en början mobbades, men senare fick para sig med alfahannen och bli alfahona. Märkligt nog följdes historien inte upp, hon fick sina ungar, och sen sågs inte en ruta mer om den saken. Även andra frågetecken fanns, som till exempel varför tre vargungar släpptes in i flocken som mycket väl kunde ha reproducerat sig själv.

Om gatubarnen som lever på gatan, sniffar, stjäl, langar, svälter och får sova i iskalla källare, handlade bland annat ”Drottningen och barnen i S:t Petersburg”. Lasse Bengtsson hade gjort reportaget, som visade hur svårt barnen har det även på så nära håll som en timmes flygresa. Och det är väl bra att drottningen värnar om barnen, men jag hade hellre sett ett rakt och mera utredande reportage med enbart barnen.

En som kan göra en riktigt varm om hjärtat är Jonas Gardell som bakom den härliga, bubbliga ytan har ett jättepatos för solidaritet och rättvisa. Och vilket par de var, Sverker Olofsson och han i säsongens sista ”Nattöppet”.

Ingegerd Ekstrand