Agnetas nyårs- hämnd på Bengt Magnusson

TV

Vid tusenårsskiftet för ett år sen höll Agneta Sjödin på och tvättade fram till 22 på kvällen. Hon avstår gärna från firande denna nyårsafton också.

– Däremot korkar jag nog upp champagnen den 18 februari, säger hon.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Visst är Agneta tjusig i festblåsa? Men på nyårsafton avstår hon helst från sådan och vill vara hemma. Hennes Niklas är mer partysugen.

”AGNETAS NYÅRSKARAMELLER”

TV 4 20.00 NYÅRSDAGEN

Det lär Agneta vara ganska ensam om. Att Frida och Fritiof har namnsdag den söndagen föranleder väl knappast någon större champagneyra för de flesta av oss andra.

Stilla vår nyfikenhet, Agneta!

– Jo, då firar jag 10-årsjubileum som programledare på TV 4. Den 18 februari 1991 debuterade jag som programledare i ”Tur i kärlek”. Det tycker jag är värt att fira!

Nu på nyårsdagen leder hon ”Agnetas nyårskarameller” för sjunde året i rad.

– Det kommer jag själv att se på tv hemma, säger hon. Jag tror inte att jag får någon chans att se programmet före dess.

Av detta förstår ni att nyårskaramellerna är inspelade – i god tid före jul dessutom. Så har det alltid varit. Agneta minns att hon delade ut de första karamellerna i TV 4:s gamla och primitiva tv-hus i närheten av Fiskartorpet.

– Om jag minns rätt fick jag vatten i håret vid den inspelningen.

Det slipper hon nog den här gången. Däremot tycker Agneta – och säkert alla tittare – att det är synd att vi inte får se Magnus Härenstam (och Lasse Berghagen) själv stå till svars och ställa frågorna i ”Jeopardy”, som ursprungligen var tänkt. Både Magnus och hans gamle kompis Lasse blev tyvärr sjuka lagom till inspelningen. Men Agneta kan utlova andra inslag där programledare får smaka på sin egen medicin.

Som till exempel?

– Bengt Magnusson ska själv få spela ”Vem vill bli miljonär?” Det är jag som grillar honom. Gissa om jag tränat på frasen ”Är det ditt slutgiltiga svar?”

Agneta lovar också att det blir m y c k e t svårt för Bengt att bli miljonär. För hon ska se till att frågorna sannerligen inte är lätta. Det kan bli kul att se Magnusson svettas och hur han utnyttjar sina livlinor.

Dessutom får vi se Gunde Svan, Agnetas programledarkompis i ”Gladiatorerna”, som utmanare när han möter en av de tuffa gladiatorerna i ”Duellen”. Lasse Kronér i ”Bingolotto” provar på lyckan i ”Färgfemman” och Lucette Rådström i ”Singel” får själv ge sig ut och jaga en date.

Däremot återstår att se om oberäknelige Kristian Luuk hinner fram till Agnetas nyårskarameller i tid.

Vinnarna i ”Sikta mot stjärnorna” utgör också några av karamellerna. Så kommer Agneta förstås, liksom tidigare år, att presentera en massa klipp med både succéer och höjdpunkter från det gångna TV 4-året – och även några av de pinsamma misstagen och vad som egentligen hände bakom kulisserna.

Själva nyårsafton tycks inte vara någon höjdarhelg för dig, Agneta?

– Nej, jag är nästan allergisk mot nyårshysterin. Jag har ingenting emot fester men just på nyårsafton skulle jag lika gärna ligga och läsa hemma och bara ta det lugnt. Niklas är mer pigg på att springa på nyårspartyn. Och jag brukar ge med mig.

Agneta har alltså snart tio år bakom sig som programledare i fyran och hör, trots sina blott 33 år, till kanalens verkliga underhållningsveteraner. Sen debuten med ”Tur i kärlek” har hon lett program som ”Småstjärnorna”, ”Fångarna på fortet”, ”Kopplingen” och nu senast ”Gladiatorerna” och ”Sikta mot stjärnorna” för att nämna några.

För ett knappt år sen blev det i mesta laget. Agneta hade nästan jämt ont i magen och visade sig ha katarr.

– Eftersom jag inte mådde så bra beslöt jag att ta tag i saken. Det lyckades. Jag har inga problem med magen längre och har aldrig varit så harmonisk som jag är nu, säger hon.

Men det var hektiskt värre i nyss gångna oktober och november då hon jobbade dubbelt – både med ”Gladiatorerna” i Borlänge och ”Sikta mot stjärnorna” i Stockholm.

– Då hände det att jag grät av utmattning. Men det var ändå någonting jag ville göra. Jag var oerhört arbetssugen och var från början inställd på att det både skulle bli jättekul och väldigt jobbigt under den där perioden.

Nej, ingen ska tro att Agneta beklagar sig. Tvärtom! Hon tycker själv att hon har världens roligaste jobb och hon vill inte – trots lite påtryckningar – sätta något av programmen hon lett under de här snart tio åren framför något annat:

– Alla har varit roliga att göra. Det är sant!

När ”Gladiatorerna” börjar sändas nu in på det nya året är Agneta själv ledig. Ja, än så länge har hon faktiskt för ovanlighetens skull ingenting inplanerat för det här nya året.

Hur känns det?

– Det finns massor med böcker att läsa och resor att göra! Och snart är det dags att börja inskola Maja på dagis. Så skulle jag tro att jag får vara med och leda ”Faddergalan”. Sen kan vi i lugn och ro se efter om det finns något bra annat program för mig att göra det här året.

Ska Maja få något nytt syskon?

– Det har vi inte planerat. Niklas tycker att det räcker så bra med tre barn och jag har inte heller längtan efter något nytt. Jag vill ha så mycket tid med Maja som möjligt och det vore inte lätt med ett barn till.

Lars-Olof Berglund