Med gott humör

TV

Tjejen som visste för mycket

En underhållande actionkomedi i San Francisco-miljö.

Goldie Hawn spelar en kvinna som blir indragen i en märklig mordkomplott mot påven. Chevy Chase spelar detektiven som är den enda som tror henne och som dessutom blir kär i henne.

Många klichéer, en hel del Hitchcockstölder, men filmen är gjord med gott humör och har högt tempo och några riktigt genuint roliga scener.

Filmen blev ett stort genombrott i Sverige för samtliga inblandade huvudpersoner.

Goldie Hawn hade visserligen vunnit en birollsoscar för ”Kaktusblomman” (1969) där hon spelade mot Ingrid Bergman (1915–1982).

Men den här filmen tog publiken med storm och efter det fick under många år alla filmer med henne i huvudrollen heta ”Tjejen som?någonting”. Till och med ett par äldre filmer döptes om och fick nypremiär, som Steven Spielbergs debutfilm ”Sugarland Express”, som blev ”Tjejen som spelade högt”.

Chevy Chase var i princip helt okänd i Sverige innan den här filmen, han hade fått sitt genombrott i USA via tv-serien ”Saturday night live”.

Även Dudley Moore, som har en färgstark biroll, presenterade sig här för första gången för en stor svensk publik. (Foul play, 1978)

Kanal 5 21.00

Telefon

Charles Bronson i en av sina bästa roller, som en tuff KGB-agent på uppdrag i USA.

En film av Don Siegel (1912–1991), mer känd för första Dirty Harry-filmen och ett antal andra filmer med Clint Eastwood.

Filmen handlar om hur ryssarna ett tjugotal år innan filmens handling utspelas placerade ut hemliga agenter i USA. Under hypnos förvandlades de till tidsinställda bomber. En telefonkod kan aktivera dem att begå terroristdåd mot militära mål. Donald Pleasence (1919–

1995) spelar en avhoppad KGB-agent som åker till USA för att aktivera de andra agenterna, hans mål är att förstöra relationerna mellan USA och Sovjet.

Bronson är agenten som får i uppdrag att stoppa honom och rädda världen och han får hjälp av en söt CIA-agent (Lee Remick).

En spännande thriller, där ”stenansiktet” Bronson får visa ovanligt mycket känslor. (1977)

TV 4 0.45

Rosemarys sista önskan

”Terminator”-hjältinnan Linda Hamilton som en ensamstående mamma, på väg att dö i aids, i ett gripande tv-drama. Med Bruce Dern och Kate Nelligan. Regi av Larry Elikann. (A Mother’s prayer, 1995)

ZTV 21.00