Tonfisk en havets delikatess

TV
Foto: TV4

NATUR

”Naturen”

TV 4 20.00

För det mesta möter vi den, sönderhackad, i små konservburkar eller i en av våra vanligaste partysallader. Mer sällan som en av de finaste rätterna på guldkrogar.

Det handlar om tonfisken – en av planetens godaste matfiskar och sportfiskarnas dröm – i kvällens avsnitt av Bo Landins ”Naturen”.

Den tillhör de allra snabbaste och allra största fiskarna och består av sju arter som alla lever i de stora oceanerna. Den största är den blåfenade tonfisken som kan bli 4,3 m lång och väga 800 kg.

Intervju med en världsmästare – och udda sporter

SPORT

”Sport 2000: Sportens årskrönika” SVT 1 20.00

”Det svenska actionlandslaget”

SVT 1 22.30

Det nya årtusendets första år dominerades förstås sportsligt sett av OS i Sydney och EM i fotboll. Men också mycket annat. EM får sin egen krönika i morgon och OS-tillbakablicken avhandlas på lördag.

I kväll är sportminnet koncentrerat till några stora svenska framgångar under året.

Sven-Göran Eriksson har varit vår största idrottsprofil ute i världen, både genom Lazios seger i italienska ligan i våras och Svennis utnämning till ny landslagscoach för England.

Therese Alshammar vann VM-guld i kortbanesimning i Aten och SVT-sporten har intervjuat Therese i hennes hemstad Hamburg.

Magdalena Forsbergs skidskytteguld i jaktstarten i Holmenkollen glöms inte heller bort och en annan ihågkommen prestation är boxaren Armand Krajncs försvar av VM-titeln i mellanvikt.

”Actionlandslaget”, vet ni vad det är? Om inte så titta på Niklas Hylands reportage om grabbar och tjejer som ägnar sig åt mountainbike, fridykning, lodrät-bergsvägg-klättring, wakeboard och andra alternativa sportgrenar.

Pianist och showkung

NÖJE

”Liberace”

SVT 2 22.10

Han var ett under av amerikansk smaklös prålighet – men också en odödlig showbusinessikon som sent ska glömmas i populärkulturens värld.

Hans pappa Salvatore var italienare och hans mamma Frances polack, han föddes (1919) och växte upp i småstaden West Allis i Wisconsin och ärvde sin obestridliga musiktalang från båda föräldrarna.

Om pianisten och showkungen Wladziu Valentino Liberace, världsbekant under sitt efternamn, handlar denna BBC-dokumentär med samma namn. Om en man som odlade en sprickfri yttre image som ständigt lika vänlig Mr Sunshine, men som tvingades dölja sin homosexualitet i 40- och 50-talets pryda och homofoba USA. Och om en man som i Guinness rekordbok fortfarande håller tätplatsen som världens bäst betalde musiker fast han dog 1987.

Pelle Jacobsson