Stark pjäs om våra fängelser

TV

DRAMA

”Skuggpojkarna”

SVT 2 20.00

Nu kommer den andra delen i Lars Noréns trilogi om klassernas död, ”Skuggpojkarna”. I den förra, ”Personkrets 3:1”, handlade det om hemlösa, alkoholister och narkomaner.

Nu får publiken möta pedofiler, mördare och kvinnomisshandlare. Sju män har begått fruktansvärda brott och sitter i fängelse på obestämd tid. Den ene har drogat och våldtagit barn, en annan har misshandlat två kvinnor till döds och en tredje begick mord på sin egen mor.

De övriga internerna har lika otrevliga meriter bakom sig.

”Skuggpojkarna” attackerar samhällets vård av fångar – i stället för att ge dem hjälp låser vi in dem.

Pjäsen har regisserats av Vibeke Bjelke och i rollerna ser vi bland andra Göran Ragnerstam, Shanti Roney, Jonas Falk, Michael Nyqvist, Peter Andersson och Per Svensson.

Bröder tävlar om att vara starkast i Sverige

TÄVLING

”Världens starkaste man”

TV 3 20.00

I juni samlades Sveriges största och starkaste män på Grönan i Stockholm. Anledning? Jo, att göra upp om vem som skulle få representera Moder Svea i den stora tävlingen ”Världens starkaste man” i Sydafrika. Bröderna Magnus och Torbjörn Samuelsson, Jörgen Ljungberg, Kalle Lane, Ulf Gunnarsson och Anders Johansson finns bland de svenska deltagarna. Magnus Samuelsson är två meter lång och väger inte mindre än 145 kilo.

Förklaringen till hans framgångar kanske ligger i att han är uppvuxen på landet och där har arbetat hårt och levt efter sunda vanor. Kött, potatis och hårt arbete är hans recept.

Han är dessutom gift med Sveriges starkaste kvinna, Kristin.

De träffades när hon jobbade som hovslagare och hade fått problem med ryggen. Hon hade köpt ett hemmagym och tänkte – när Magnus dök upp på en fest hos gemensamma bekanta – att han borde väl veta hur det fungerade.

Några år senare ställde Kristin upp i ”Sveriges starkaste tjej” och vann.

På den vägen är det.

Glimrande ögonblick

SPORT

”Sport 2000: OS-krönika”

SVT 1 20.00

ngen har väl hunnit glömma Sveriges insatser vid OS i Sydney. Fyra guld (Mikael Ljungberg, brottning, Lars Frölander, simning, Jonas Edman, liggande gevär och Pia Hansen, dubbeltrap).

Dessutom blev det silver i bland annat handboll, bordtennis och K2 samt brons i segling och höjdhopp. Lars Frölander mottog Svenska Dagbladets bragdmedalj i december och juryns motivering löd: ”För en makalös finish i maximal konkurrens, viljan blev till guld!”.

Bengt Hörnemark