Begåvat men lite väl gammaldags

TV
Fredrik Hammar, Torgny "Kingen" Karlsson och Peter Engman

Små och stora män

Västerbotten på 30-talet. Tre unga män drömmer om jazzen som de hör på knastrig radio, men hålls fast i den lilla byn och det frireligiösa musicerandet. Hårdast sitter tvångströjan på Folke, son till pastor Flodin. Han är den som får göra minst, men också har störst talang och drömmar.

Till sist gör dock ödet att de kan ge sig av på en resa mot Amerika. Det öppnar nya sidor hos de tre kamraterna, och det blir spänningar i trion. Överraskningar väntar.

Ingen chock för den som sett andra sådana här filmer. "Stora och små män" är en gammaldags historia, men mycket väl berättad av Åke Sandgren, en av våra mest begåvade regissörer. Filmen har dock ett problem.

När vi befinner oss i Västerbotten, det andligt instängda, är bilderna öppna och landskapet fantastiskt. Gränslöst. Men när filmen flyttar sig ut i världen, till USA och Stockholm, talar bilderna ett annat språk. Instängt, avskärmat, som att vara inlåst i en källarskrubb. Det är väl pengar mer än konstnärlig vilja som gett den här paradoxen.

Handlingen berättar om Folkes väg från det fastbundna ut i ljuset. Filmens bilder talar om motsatsen.

Skådespelarna är mycket bra. De tre nya ansiktena spelar väl, även musikaliskt, och Thommy Berggren är en uppenbarelse som den strikte pastor Flodin, som har en sårbar kärna av ömhet under den stränga fronten.

Välgjord, med cool musik av Peter R Eriksson. (1994)

TV4 21.00

Lawrence av Arabien

Pampig storfilm som gör sig bäst på bio, men kan vara sevärd i tv-rutan också. Peter O"Toole spelar titelns aristokratiske engelsman vars strider i Mellanöstern skildras grandiost av David Lean. Med Omar Sharif och Alec Guinness, som dog förra året.

För några år sedan kom en nyrestaurerad kopia av filmen, som gjorde sig väldigt bra på stor bioduk. Just bilderna, med människor som dyker upp som hägringar i en het dallrande öken, är den stora behållningen med filmen.

Personen och budskapet blir mer en gåta, något att fundera över. Precis som David Lean presenterade några mångtydiga personligheter i "Bron över floden Kwai", hans Oscarsgenombrott.

Engelsmannen David Lean gjorde andra internationella storfilmer som "Ryans dotter", "Doktor Zjivago" och "En färd till Indien". (Lawrence of Arabia, 1962)

TV3 10.30

Kärleksbrev

Robyn Wright Penn hittar flaskpost. Intensivt kärleksbrev skrivet av en man som saknar sin fru. Hon spårar upp båtbyggaren Kevin Costner på USA:s östkust. Välspelat, inte minst av Paul Newman som Costners pappa. Regisserad av Luis Mandoki. (Message in a bottle, 1999)

Canal + Gul 20.00

Piraterna i Silicon Valley

Underhållande sann historia om kampen mellan Steve Jobs (Apple) och Bill Gates (Microsoft). Stölder, lögner, bluff och till sist datorer i vart hem. (Pirates of Silicon Valley, 1999)

Canal+ Gul 18.25

En enkel plan

Mycket spännande thriller om girighetens förbannelse. Bröderna Bill Paxton och Billy Bob Thornton hittar väska med pengar. Tipsa polisen eller behålla? Frestelsen sätter igång händelser " (A Simple plan, 1998)

TV 1000 Cinema 19.00