Gränsöverskridande konsert

TV
Foto: LARS ROSENGREN
Helen Sjöholm är en av artisterna i den spektakulära föreställningen i Berwaldhallen.

MUSIK

"Vingslag"

SVT 1 20.00

"Vingslag" (akt 1 i kväll och akt 2 nästa söndag) i Berwaldhallen är en gränsöverskridande konsert - långt från den traditionella nyårskonserten i Wien. Här handlar det om en spektakulär föreställning med de senaste musikströmningarna ute i världen. Tv-tittarna kan se fram mot spännande musik av bland andra Philip Glass, Thomas Adés, James McMillan och Vangelis, okända och välkända sånger framförda av Helen Sjöholm, Miah Persson och Jonas Degerfeldt och förvillelser med mimarna Siri Hamari och Niklas Lindgren från Cirkus Cirkör. Allt under dirigentskap av den unge Stefan Solyom.

- Det här är musik som träffar direkt. Vi vill ge ett spektrum ur millennieskiftets mest attraktiva och omsusade kompositioner, säger producenten Bengt Wennehorst-Norrman.

Evert Taube och hans möda med orden

SERIE

"Svenska krusbär: Evert Taube"

SVT 1 21.15

I sin serie "Svenska krusbär" porträtterar Bo Strömstedt i kväll Evert Taube, som Strömstedt kom att samarbeta med under många år. I programmet berättar han bland annat om Evert Taubes idoga och temperamentsfulla möda med orden.

Evert Taube (1890- 1976) besjöng inte bara den svenska sommaren utan vid-gade gränserna. Han var en mästerlig balladdiktare i den stora passaden, en intim lyriker och en mycket tidig rappare när han kommit upp i 70-årsåldern.

I tonåren bedrev Evert Taube konststudier innan han som 18-åring gick till sjöss. Mellan 1910 och 1915 bodde han i Argentina. Upplevelser från dessa år satte rika spår i både hans prosa och diktning - liksom barndomens Bohuslän, vuxenlivets Roslagen och Italien. De flesta är ense om att Taube med sin gitarr blev 1900-talets Bellman.

ARTIKELN HANDLAR OM