Helheten imponerar

TV
Foto: MGM
Nicolas Cage och Cher blir häftigt förälskade i historien om de italienska kvarteren i Brooklyn, New York. Han är bagare. Hon är gift med hans äldre bror. Kring alla personer, inte bara huvudpersonerna, vävs ett intrikat mönster av drömmar och historier.

Mångalen

Cher i sin bästa filmroll.

En kärlekshistoria i Brooklyns italienska kvarter där hon är förlovad med modersbundne Danny Aiello.

Men så kommer hans lillebror, bagaren Nicolas Cage, in i hennes liv. Passion där det förut fanns försiktiga resonemang.

Chers mamma spelas av utmärkta Olympia Dukakis, de fick båda Oscar. Men det är filmen som helhet som imponerar. Den har en stämning och ton som gläder, den är hjärtevärmande och underhållande samtidigt som den berättar en del om människorna. För kring alla finns det drömmar och historier, inte bara huvudpersonerna.

Skriven av John Patrick Shanley, regisserad av Norman Jewison som också gjort "I nattens hetta" och "Only you".

Bageriet där Nicolas Cage jobbar finns på riktigt om man vill vallfärda till Brooklyn under nästa New York-resa. Fanns i varje fall där för några år sedan när vi marscherade dit.

Dean Martin sätter filmens ton med charmiga "That"s amore". (Moonstruck, 1987)

TV3 21.00

Prime suspect

Hyggligt spännande polisfilm gjord för tv med Charles Bronson och Daniel Baldwin som släkt i samma yrke. Uppföljaren heter "Russian connection".

Ej att blanda ihop med den fina engelska polisserien med Helen Mirren som i original heter "Prime suspect" och på svenska "I mördarens spår". (Family of cops, 1995)

Kanal 5 21.00

American History X

Omskakande drama med Edward Norton som nynazist i Los Angeles. Mycket brutal och omskakande historia om hur han kommer på andra tankar och vill rädda sin yngre bror från att hamna i fängelse. (1998)

Canal+ 21.30

Insats förlorad

Spel och desillusionerade typer efter kriget. Frank Sinatra hänger med Dean Martin och Shirley MacLaine när han kommer hem till småstaden. En vandring från hängande i barer till stolthet. (Some came running, 1959)

TCM 22.00