Författare med skrivkramp

Foto: Miramax Films
T S Eliot och hans färgstarka hustru Vivienne spelas av Willem Dafoe och Miranda Richardson.
TV

Tom & Viv

Författarbiografier är en svår filmgenre. Det är inte kul att se någon sitta och lida framför ett tomt papper i en skrivmaskin.

Poeten T S Eliot (1888-1965), Nobelpristagare 1948, är inte heller en färgstark typ, enligt den här filmen. Han porträtteras som pretentiös, självgod och inställsam och gifte mest in sig i en överklassfamilj för att få tillträde till societeten och få tid att sitta och skriva i lugn och ro.

Willem Dafoe spelar honom, medan hans hustru är mer färgstark. Hon görs av Miranda Richardson (En förtrollad april, The Crying game och Begär). Eliots hustru Vivienne var hans inspirationskälla och medhjälpare, kanske även medförfattare, och den som kom på titeln till Eliots mest berömda verk "Det öde landet".

Men hon led av oregelbundna menstruationer som gjorde henne deprimerad. Det blev inte bättre av att läkarna stoppade i henne morfin och alkohol.

När som helst fick hon excentriska utbrott och till sist tröttnade Eliot. Den ende som förstod sig på henne var Eliots kompis, filosofen Bertrand Russell (1872-

1970).

Han var också tänd på henne och såg henne som "en fri själ" i stället för som psykiskt instabil. (1994)

Vi som går köksvägen

Populära norskan Tutta Rolf har huvudrollen i den här 30-talskomedin.

Hon spelar dotter till en rik motorcykelfabrikant, men slår vad om att hon ska kunna vara hembiträde i ett helt år.

Ombytta roller och klasskamp, alltså.

Sigurd Wallén spelar en grinig kåsör som hon ett tag har anställning hos. Kul.

Men det mesta utspelas på Vinger herrgård där hon blir bekant med den motorcykelintresserade chauffören Bengt Djurberg. Det hela slutar förstås med en tävling. (1932)

Amerikansk B-action om hemliga agenter och kemisk krigföring. Med Gary Busey, som började så bra som Buddy Holly på 70-talet men nu mest gör videostrunt. (1996)

Steel sharks

1839 utanför Kuba. Fängslade afrikaner gör uppror mot slavhandlarna som styr fartyget Amistad. De försöker segla tillbaka till Afrika, men hamnar i USA. De spärras in i väntan på rättegång. Ska de dömas för myteriet? Släppas fria? Eller är de slavar som tillhör någon - i så fall vem?

En sann historia. En fascinerande berättelse som varit i stort sett okänd med undantag för några böcker. Steven Spielbergs film är intressant. Välgjord. Bra skådespelare som ger intensitet åt scenerna, i synnerhet Djimon Hounson som spelar ledaren för de fängslade, och Anthony Hopkins i en lång rättegångsscen.

Stellan Skarsgård har en stor roll tillsammans med Morgan Freeman, och är utmärkt.

Men "Amistad" är inte det mästerverk Spielberg vill att den ska vara. Starkast är den i skildringen av hur de fria männen fångas i Afrika och deras frigörelse på skeppet. Men de många och långa rättegångsscenerna blir lite pladdriga. (1997)

Horungen

En plågsamt realistisk skildring av övergrepp mot barn. Anjelica Huston regisserade det här starka dramat för tv, men filmen stoppades av ägaren Ted Turner. (Bastard out of Carolina, 1996)

För evigt- en askungesaga

Askungen berättad på nytt vis, med en kaxig Drew Barrymore i huvudrollen. Mot sig har hon Anjelica Huston som styvmor, elak in i minsta hånleende. Underhållande och varm. (Ever after, 1998)

Enemy of the state

Will Smith i en mer allvarlig roll,

som advokat Robert Clayton Dean. Actionthriller om advokat som råkar få med sig viktiga bevis utan att veta om det. Gene Hackman rycker in i den våldsamma jakten. (1998)