Legendariska Liz om sitt rubrikkantade liv

TV

DOKUMENTÄR

"Dame Elizabeth Taylor"

SVT 2 21.00

Vackrast, rikast, fetast, mest plastikopererad, åtta äktenskap och ett otal älskare. Elizabeth Taylor kan stapla rekorden på varandra.

I den här brittiska dokumentären från i fjol berättar 68-åringen för första gången på många år om sitt liv, sin karriär, sina stora kärlekar och sitt engagemang och arbete mot aids.

Foto: AP
NU. En nyadlad Elizabeth Taylor visar upp den orden hon mottagit ur drottningens hand tillsammans med rätten att titulera sig "dame".

Det är ingen tvekan om att Elizabeth Taylor är en av 1900-talets allra största amerikanska filmstjärnor och numera en levande legend. I det här porträttet släpper hon ut sina känslor och brer ut sitt liv, som vållat så många rubriker i decennier. Programmet är även fyllt med utdrag ur filmer från hennes långa karriär.

Trots den odiskutabla stjärnstatusen hör Elizabeth Taylor inte till de allra mest talangfulla skådespelarna. Hennes utstrålning har kompenserat de bristerna. Hon har vunnit två Oscar för sina huvudroller i ”Inte för pengar” 1961 och i ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” 1966 – som för övrigt SVT 1 sänder i morgon kväll.

Hon började sin långa filmkarriär redan som tioåring, som ni kan läsa om i ”Frågor & svar” på sidan 8, och har ännu inte slutat med film- och tv-produktioner. Hon inledde också kärlekslivet vid unga år. Elizabeth var bara 17 då hon gifte sig med Nicky Hilton, hotellägaren. Det äktenskapet var det första av hennes åtta hittills – varav två med en och samma person, Richard Burton. Hennes tredje äkta man var Mike Todd, som omkom i en flygkrasch. Det gjorde henne till världens mest glamorösa änka. Älskarna mellan äktenskapen är också många.

Barn? Jodå, Elizabeth Taylor fick två söner med andre maken Michael Wilding, en dotter, Liza, med Mike Todd och Maria med Burton.

Från 40-talet in på 60-talet hyllades Elizabeth Taylor som världens vackraste och sexigaste filmstjärna och var också den första kvinnliga stjärna som fick en miljon dollar för en enda roll. Åren med smärtstillande medel, sömntabletter och aldrig sinande drinkar satte sina spår. På 70-talet var hon uppe i 90 slafsiga kilon. Hon har också gått igenom ett 40-tal kirurgiska ingrepp, många av dem för att förbättra utseendet. Men vid en operation togs en golfbollstor hjärntumör bort.

Skandalrubrikerna har varit legio och många rent hånfulla. Elizabeth Taylor har utnämnts till världens sämst klädda stjärna och den divigaste. Men hon har på senare år även visat sin seriösa och generösa sida och prisats för sitt engagemang för aidssjuka.

NOVELL

"En ung kvinnas skuld"

SVT 2 20.00

På 1950-talet var det fortfarande en stor skam att bli ogift mamma. Det var inte helt ovanligt att unga nyblivna mödrar lämnade sitt barn på kyrktrappan eller vid sjukhusporten. Det är vad som händer i den här finska novellfilmen.

Historien utspelas på landsbygden i finländska Österbotten. Ritva ( Saana Hyvärinen) har lyckats hålla sin graviditet hemlig och föder barnet. Hon tvingar sin syster att hjälpa henne att placera ut barnet. Babyn lämnas in på ortens sjukhus där Ritva själv arbetar som köksbiträde.

Hittebarnet, svårt sjukt, vållar stor uppståndelse. Bara bröstmjölk från den biologiska mamma kan rädda babyn. Sjukhuset går ut med en vädjan och Ritva kommer i svår samvetsnöd. Hon beslutar att rädda barnet – på sitt eget sätt.

DOKUMENTÄR

"Joan"

SVT 1 19.30

Joan, 14, bor med sin pappa, två bröder och en kusin i Zambias huvudstad Lusaka. Hennes mamma dog för ett par år sen i tbc. De flesta i Zambia lever på under en dollar om dagen och mer än hälften av flickorna mellan 15 och 25 år är hiv-smittade. Joan hör till de lyckligt lottade som har råd att gå i skolan och som lever bättre än de flesta andra i hennes land. Kattis Ahlström och den danska journalisten Hanne Fokdal-Barnekow följde Joan under en vecka. Hon är som många andra tonåringar, tänker på sitt utseende, killar och sex – men är mycket pessimistisk om framtiden.

– Jag skulle inte kunna tänka mig att skaffa barn, säger hon. Man tror att man kan ta hand om dem men så kanske man misslyckas med det. Jag vill inte förstöra andras liv. Om jag ska lida vill jag lida ensam.

Lars-Olof Berglund