Tvåbarnsmamman Anne tar över i ”Antikrundan”

TV

SÄSONGSSTART

"Antikrundan"

SVT 1 20.00

Även ett program som handlar om gamla saker kan behöva viss förnyelse.

När ”Antikrundan” öppnar dörren för sin tolfte säsong så är det med en ny programledare.

34-årige tvåbarnsmamman Anne Lundberg tar över efter Jesper Aspegren som numera är vd för Crafoord auktioner AB.

Foto: Martin Magntorn/SVT
Anne Lundberg har tagit över som programledare efter Jesper Aspegren. Själv har hon ett stort intresse för loppmarknader och auktioner.

– Det känns jättebra och är något helt otroligt roligt. Jag har ett notoriskt intresse för loppis och auktioner, menar Anne Lundberg.

I vanliga fall jobbar hon på ”Reportrarna” och har varit utlånad i tre månader för att göra ”Antikrundan”. Att hon ska jämföras med Jesper Aspegren är inget som oroar Anne.

– Jag tippar att när Jesper bestämde sig för att sluta så valde de mellan att lägga ner programmet eller hitta någon som är så olik Jesper som möjligt. Sedan är programledarrollen så liten. Det är experterna och de som kommer och värderar sina saker som är de viktiga, menar Anne Lundberg.

Men hon kommer ändå att sätta sin prägel på programmet som förändras en del. I varje program kommer Anne att göra egna reportage.

– Jag är intresserad av att sätta föremålen i deras rätt miljö. I varje program besöker jag en person som vill göra en värdering. Då får man se om de har fler antikviteter eller om det är den enda saken de har och som kanske varit undangömd i någon vrå. Jag kommer även att besöka personer efter att de fått sina föremål högt värderade för att se om de behåller eller säljer dem.

Anne tycker att ”Antikrundan” har flera värden. Det ena är att programmet är folkbildande. Tittarna får se saker som de kanske har i sitt eget hem. En annan sida är konsumentupplysningen. Man lär sig hur man undviker att bli lurad när man köper gamla saker.

Även om Anne Lundberg gillar gamla saker har hon valt att mixa gammalt och nytt i sitt eget hem.

– Det finns både möbler från Ikea, moderna saker och gammalt. Jag tycker att mötet mellan dessa möbler är så spännande.

Innan Anne började med ”Antikrundan ” hade hon fördomen att det bara var äldre människor som tittade på programmet. Men under inspelningarna på olika platser i landet har hon förstått att programmet lockar alla åldrar.

– Ungdomar tog ledigt från skolan för att komma och värdera saker som de hittat. Vi har varit som ett stort teatersällskap som rest runt i landet och gjort programmen. Det har varit otroligt uppskattat. Människor tycker att det är så kul att tv kommer till dem. När vi var i Värnamo var det ungefär 1500 personer som köade.

DOKUMENTÄR

"Förförd av Afrodite"

SVT 2 20.00

De kallar det att ”fånga bläckfisk”, kamaki på grekiska. Fast ”bläckfisken” som servitörerna på restaurang Afrodite (kärleksgudinnan) någonstans i Grekland fångar är kvinnor, svenskor, danskor och andra på turisttripp till södern. Tävlar gör de också?

”Förförd av Afrodite” är en dansk dokumentär som låter oss möta bland andra Kosas, med sina 515 erövrade kvinnor den statushöljde kamaki-stormästaren, och det senaste årets segrare Themos, som får trassel detta år eftersom holländska Diana, som han var med för två år sedan, återvänder och Themos måste vara med henne en hel vecka och därmed sumpar chansen att vinna kamakimästerskapet i år igen.

I dokumentären möter vi också Susan, Karen, Anne Sofie och guiden Ina. Och frågan är: vem är egentligen jägare och vem är byte när sommarens bläckfisksäsong börjar?

SERIESTART

"Eko"

SVT 2 22.10

Det var vid jultid 1999 senast. Nu sänder SVT den igen, ”Eko”, 3 x 50 minuter efter engelska Minette Walters femte deckare, ”The Echo” från 1997. Där det handlar om att det förflutna alltid hinner ikapp en, i det här fallet Amanda Powell alias Joely Richardson. Varför valde den djupt religiöse lodisen Billy Blake att dö i Amandas garage? Finns någon koppling mellan Blake och Amandas försvunne man? Det tror journalisten Mike Deacon alias Clive Owen, och börjar gräva i fallet.

Hafida El-Abed