Stark film om blöt natt

Foto: Warner Bros
Elizabeth Taylor och Richard Burton agerar ut sina känslor under en natt fylld med alkohol.
TV

Vem är rädd för Virginia Woolf?

En klassisk pjäs av Edward Albee som blivit stark film med suveräna Richard Burton och Elizabeth Taylor som grälande makar.

Utspelas under en blöt natt. Burton spelar en collegelärare och Taylor hans hustru Martha. De tar ut sin bitterhet på varandra, inför ett gästande yngre par ( George Segal och Sandy Dennis) som mest blir publik för de verbala örfilarna.

Hans kraftlöshet och hennes drickande är bara två av sakerna som det bråkas om.

Svartvit, men färgstark ändå.

Debutfilm av Mike Nichols som följde upp med ”Mandomsprovet” och fortsatt göra bra filmer, ibland mästerverk. På hans meritförteckning finns ”Silkwood”, ”Mandomsprovet”, ”Moment 22”, ”Working girl”, ”Vykkort från drömfabriken” och senast presidentkomedin ”Spelets regler”. Han har också varit framgångsrik teaterregissör men började som ståuppkomiker. (Who’s afraid of Virginia Woolf?, 1966)

SVT 1 22.00

Koma

Michael Crichton (Jurassic Park har skrivit och regisserat den här historien om mystiska händelser på sjukhus. Michael Douglas i en tidig stor roll som skådespelare. Innan dess hade han varit framgångsrik som producent (Gökboet) och spelat polis i en tv-serie.

Michael Crichton har både filmat och skrivit böcker, men romanerna har tagit överhanden. Han är mannen bakom succéer som ”Jurassic Park”, ”Blodröd sol”, ”Det stora tågrånet” och ”Skamgrepp”.

Crichton fick 10 miljoner dollar för filmrättigheterna till ”Airframe”, men det har inte blivit någon film ännu. Hans senaste ”Timeline”, om en tidsresa till ett slott i medeltidens Frankrike, skulle också kunna bli spännande film. (Coma, 1978)

TCM 22.00

Harry bit för bit

Rolig Woody Allen som sexbesatt författare i vårdnadstvist med en av sina exfruar. Mycket underhållande. Vissa likheter i uppbyggnaden med Ingmar Bergmans ”Smultronstället”. (Deconstructing Harry, 1997)

TV 1000 18.00

Välkommen till Pleasantville

Lekfull och mycket underhållande satir om när två tonåringar ( Tobey Maguire och Reese Witherspoon) flyttas från i dag till en svartvit tv-serie på 50-talet. Snygg och välspelad. (Pleasantville, 1998)

Canal+ Gul 15.05