Förnedrings-tv stor hit i England

”Du är den svagaste länken. Farväl.”

TV

Ett frågesportsprogram där förlorarna blir förnedrade är vinterns stora tv-succé i Storbritannien.

Programledaren Anne Robinson har blivit en gay ikon, hennes avskedsord till de utröstade citeras i parlamentet och programidén har redan sålts till sjutton länder.

Foto: BBC
FARVÄL. ”Före detta medlem i Mensa? Blev du utslängd?” Anne Robinson har blivit utsedd till den elakaste tv-personligheten.

- Du är den svagaste länken. Farväl.

Det är Anne Robinsons stående replik till de som röstas ut i BBC:s frågesportsprogram ”The Weakest Link” - ”Den svagaste länken”.

Idén är enkel. Nio tävlande svarar på allmänna kunskapsfrågor. I slutet av varje tävlingsrond röstar de bort den som gjort sämst ifrån sig. Den som är sist kvar får alla prispengar - upp till 150 000 kronor.

Programledaren har gjort sig känd för sina bitska och sarkastiska kommentarer till de utröstade, som får stå ut med att bombarderas med med förolämpningar innan avskedsrepliken.

- Johnathon, trots att en av dina medtävlare inte ens kan stava sitt eget namn rätt, så har de röstat på dig som den svagaste länken. Farväl.

Tony Blair: ”You are the weakest link. Goodbye.”

Uttrycket har spridit sig ända till parlamentet, där premiärministern Tony Blair ropade det till de konservativas ledare William Hague: ”You are the weakest link. Goodbye.”

Anne Robinson får ständiga förfrågningar från ungdomar som vill att hon läser in repliken som telefonsvararmeddelande på deras mobiltelefoner. Själv verkar hon närmast chockad över lågbudgetprogrammets popularitet och att förnedringskonceptet ser ut att bli en stor exportsuccé.

- Antalet utländska tv-bolag som vill köpa idén och göra egna versioner är förbluffande, sa hon nyligen till the Times. Finland, Japan, Italien, Frankrike, Australien och USA är några av länderna som visat sitt intresse.

Robinson har blivit utsedd till den elakaste personen på tv av the TV Times magazine och är en hjältinna för gaytidningen Pink Paper, rapporterar Reuters.

Frågan är bara vilken svensk programledare som är tillräckligt elak för att axla hennes roll i en svensk version.

- Det var ingen briljant start, Alistair. Du röstade bort Carol, men hon hade väl inte lika många fel som du?

- Nej.

- Nej, det måste vara svårt att få i ärlighetens namn. Men, Gordon, du lyckades med det...

Mårten Barck