Fiske efter nytt i nya tekniker

TV

SÄSONGSSTART

"Mosquito"

SVT 1 19.00

Foto: EMMA ÅSTRÖM

Temat i "Mosquitos" säsongspremiär i kväll är fiske. I det sammanhanget är förstås avslappning och fokusering viktigt, vilket programledaren Thomas Gylling har klara problem med. Men när tolvkilosgäddor lurar i vassen är alla trick tillåtna - och testas i programmet.

Den mest populära fisken finns inte i sjön utan i datorn. Tiotusentals mäniskor har en virtuell guldfisk på skärmen, som man både kan mata och gulla med på arbetstid. Har man tillräckligt med guldfiskpoäng får man bonus och kan köpa presenter och tillbehör till sin firre. "Mosquito" visar genvägarna och adresserna.

Det handlar alltså som vanligt i "Mosquito" om det senaste inom animation, webb-episoder, 3D, rytmik och humor.

Fjorton program väntar denna säsong.

DOKUMENTÄR

"Sånt är livet!"

SVT 2 21.00

Det var många som missade dokumentären "Sånt är livet!" om Anita Lindblom när den sändes 1999. I kväll kommer en ny chans att se hur en av 1960- och -70-talets största revy- och schlagerstjärnor i Sverige lever utanför Cannes nuförtiden.

- Jag vill ge en sann och nyanserad bild av den Anita som i dag lever ensam med sina katter på Franska rivieran, säger Owe Eriksson. Han fick den första kontakten med Anita Lindblom för fem år sen.

I Sverige levde hon som en primadonna med minkpälsar, flotta bilar och villa på Lidingö och, inte minst, med boxaren Bosse Högberg. För 30 år sen slog sig paret ner i Paris men förhållandet sprack.

I mitten av 80-talet planerade Anita Lindblom en ny karriär i USA. I stället hamnade hon så småningom i ekonomisk ruin och bor nu i en hyrd enrummare.

TÄVLING

"På spåret"

SVT 2 20.00

I kväll stiger två kvinnliga komiker på tåget och debuterar i "På spåret" - Lotta Thorell och Lena Frisk. Lotta var en av medlemmarna i "Helt apropå"-gänget och har bland annat spelat med i musikalerna "Cats" och "42nd Street" och jobbat med "Svar direkt" tillsammans med Siewert Öholm. Lena Frisk är ståuppkomiker, som gillar att skoja om kvinnliga komplex och är blixtsnabb i repliken.

De möter Sven Melander/Birgit Carlstén som förlorade med snöpliga fem poäng mot Adde Malmberg/Agneta Bolme Börjefors för två veckor sen och nu är ute efter revansch.

DOKUMENTÄR

"Etta Cameron privat"

SVT 2 18.15

Vi i Sverige har Cyndee Peters, danskarna har Etta Cameron. Förutom bröllop och jul är det hon som kan fylla kyrkorna i Danmark. Men det har inte alltid varit så. När hon kom från USA för nästan tre decennier sen var det många som rynkade på näsan åt jazz- och gospelsångerskan. Numera är hon lika välkommen i kyrkorna som på Köpenhamns jazzklubbar. Vi får smakprov på hennes sång i kvällens program.

I det berättar Etta Cameron också om sitt färgstarka liv. Hon föddes på Bahamas men flyttade med familjen till USA som liten. Mamma spelade dragspel och orgel i baptistförsamlingen där Etta förstås var med. Mamman dog när Etta bara var elva år och hon fick ansvaret för sina fem yngre syskon.

TÄVLING

"Reklampriset"

TV 4 21.00

Hör du till dem som diskuterar reklamfilmer med dina kompisar? I så fall är "Reklampriset" någonting för dig. Via tittarundersökningar har år 2000:s 24 mest populära reklamfilmer valts ut - de måste inte ha visats i TV 4 - och i kväll gäller det för tittarna att utse den absolut bästa.

Tittarna får först ringa och rösta efter att första kvartalets sex filmer visats och efterhand väljs årets fyra bästa ut innan det är finaldags. Det är alltså helt och hållet tittarna som avgör. Ingen jury har valt ut de 24 kandidaterna. Programledare är Hans Rosenfeldt från "Parlamentet".

"Reklampriset" ska bli en årlig tävling. Syftet är att programmet ska bli nöjsam underhållning, men även att öka intresset för reklamfilm - som är ett irritationsmoment för så många.

KONSERT

"Hultsfred 2000"

ZTV 15.00

ZTV satsar stort och långt på Hultsfred och repriserar live-sändningarna det här veckoslutet med start i eftermiddag. Sen rullar det på fram till tvåtiden i natt. Likadant ser det ut i morgon och på söndag. Mellan spelningarna har programledaren Kalle Brunelius och Orvar Säfström gäster i studion.

Hålltiderna i dag: Cirka 15.50 Motorhomes, ca 18.20 Speed of Sound, ca 19.30 Sahara Hotnights, ca 21.05 Teddybears, ca 22.10 Oasis och ca 00.35 Bob Hund.

Lördagens schema: Cirka 16.35 Wannadies, ca 18.30 The Ark, ca 20.30 Asian Dub Foundation, ca 21.40 Kelis och 00.30 Petter.

Söndag ser det ut så här: Cirka 15.15 Caesars Place, ca 16.30 Lok, ca 19.10 Rage against the machine, ca 22.30 The Make-Up och 23.50 Primal Scream.

Sahara Hotnights som uppträder i kväll spelade 1997 på en av Hultsfreds mindre scener. I sommar stod de på festivalens största, Hawaii. Från början var det tänkt att de skulle få nöja sig med en mindre i år också. Men när deras "Come on let"s pretend" sålde guld så blev de uppflyttade till Hawaii.

- Det tog Wannadies tio år att komma dit. Oss tog det tre, konstaterade sångerskan Maria Andersson.

Oasis blev en besvikelse för Aftonbladets Per Bjurman. Han jämförde årets upplaga med den uppvisning de gjorde i Hultsfred 1994. I sommar hjälpte det inte ens att Liam Gallagher "sjunger bäst i hela världen".

Det kanske räcker för er?

MINISERIE

"Här är din kropp"

SVT 1 19.30

Det första fallet gäller John Palmer, en 45-årig förman på ett bygge. Han lever ett mycket stressigt arbetsliv och kämpar hela tiden för att klara byggandet inom snäva tidsramar. Han kastar i sig mat när han får tid och motionerar praktiskt taget aldrig.

Under årens lopp har för mycket kolesterol på sina ställen slammat igen artärerna - så kallat plack - som förser hjärtat med blod.

Varje plack är en tickande bomb. Inte mycket behövs för att utlösa en kris.

John har haft en ny stressig dag på jobbet. Värre ska det bli. En spontan fotbollsmatch på byggplatsen blir den faktor som sätter i gång en serie händelser som kan kosta John Palmer livet.

När han springer efter bollen flyter blodet fortare och under större tryck i de plackbemängda artärerna och olyckan är framme. John har drabbats av en hjärtattack.

I filmen får vi följa försöken att rädda Johns liv. Han får en medicin som löser upp placket. Men när blodet rinner in i hjärtat igen börjar hjärtat slå okontrollerat i stället för att pumpa blodet. Enda chansen är att stoppa hjärtat i några sekunder för att sedan få tillbaka den normala hjärtrytmen. Ska John överleva?

På söndag handlar det om Greg Moore, 21, som just blivit befordrad på jobbet och därför vill gå ut och fira. Han fattar mod och frågar om han får bjuda den snygga jobbarkompisen Laura på ett glas.

Som alla människor har Greg två hjärnor. Under den normala och rationella hjärnan lurar en mer primitiv. I vanliga fall styr den första hjärnan Gregs förehavanden - men den här kvällen kommer den primitiva att ta över.

Det börjar bra. Vi ser hur alkoholen får Gregs hämningar att släppa. Men alkoholen får också den primitiva hjärnan att mer och mer ta över. Hans djuriska instinkter - särskilt när det gäller sex - vaknar till liv på allvar. Greg blir alltmer närgången och vi ser i filmen hur han reagerar inne i kroppen.

När Laura tappar intresset för Greg börjar han trösta sig med ännu mer sprit. Det får även den primitva hjärnan ur funktion och Greg blir redlös. Han kan varken gå eller tala sammanhängande längre.

Lars-Olof Berglund