Tag plats i tv-soffan, barn - och föräldrar

TV
Foto: LARS WIKLUND
Magnus Härenstam, Eva Remaeus och Brasse Brännström är tillbaka för att lära och roa barn och givetvis har Brasse med sig sin lattjolajbanlåda.

SÄSONGSSTART

"Morgonbolibompa: Fem myror är fler än fyra elefanter"

SVT1 8.01

Klassiker är ett slitet ord. Men för "Fem myror är fler än fyra elefanter" med Magnus, Brasse och Eva gäller det. Hela vägen.

Och nu är det lattjolajbans igen, tjugo lördagmorgnar framöver.

Det var den 19 november 1973 vi såg dem första gången. De har varit tillbaka en del gånger sedan dess, senast 1997. Det finns alltså i dag rätt många svenska mödrar och fäder som själva mer eller mindre lärt sig läsa, räkna, bakåt-framåt, höger-vänster, större-mindre och annat livsnödvändigt av att titta på "Fem myror"". Och som nu med fördel återigen kan bänka sig framför tv:n tillsammans med sina egna telningar"

För nu är de tillbaka - den vattenkammade "ordningsmannen" och besserwissern Magnus Härenstam, den blyge och bortkomne Brasse Brännström, som inte kan läsa eller skriva, och sköna Eva Remaeus (1950-1993), som Magnus och Brasse är kära i.

Tjugo halvtimmar myror och elefanter sänds i vår, och tjugo i höst, i "Morgonbolibompa" på lördagmorgnar. Börjar gör det med bokstaven A a och siffran 5 och bland annat "Framåt-bakåt-baletten". Brasses lattjolajbanlåda är förstås med. Och djurlådan. Och Monica Zetterlund som berättar om stort och smått. Och Bengt Ernryds ABC-låt. Och Owe Gustafssons skära elefanter"

För dig som inte vill vänta och banda finns "Fem myror"" på video. Hösten 1999 kom också cd-rom-spelet, som utsågs till bästa barnspel och bästa svenska spel på en branschgala i april förra året. Myrorna finns på nätet också, på www.svt.se. Där kan barnen klicka in sig och bland annat träna på det som programmen handlat om.

KONSERT

"Nobels fredspriskonsert 2000"

SVT 1 21.15

Den 11 december, dagen efter utdelningen av Nobels fredspris, hölls traditionsenligt som en hyllning till fredspristagaren, Sydkoreas president Kim Dae-Jung, en fredspriskonsert i Oslo Spektrum, med Jane "Dr Quinn" Seymour som konferencier (snabbinkallad efter det att förstavalet Meryl Streep fått" förhinder).

I publiken fanns bland andra paret som står för den stora norska romansen just nu, nyförlovade kronprins Haakon och hans Mette-Marit, 27, ensamstående mor (de gifter sig i augusti).

Och på scen stod storheter som Jon Bon Jovi, Westlife, Bryan Adams, Moby, Natalie Cole, walesiska barytonen Bryn Terfel, Norges egen Sissel Kyrkjebø och sydkoreanska sopranen Sumi Jo, fredspristagarens egen favorit.

SVT sänder ett sammandrag av galan, nära en timme "Nobels fredspriskonsert 2000".

DOKUMENTÄR

"Cheshirefruar"

SVT2 21.50

Det engelska grevskapet Cheshire i nordväst mot gränsen till Wales är kanske mest känt för den märkliga Cheshirekatten i "Alice i Underlandet". I England är det också känt som "Den gyllene triangeln", miljonärstätast i landet efter glassiga London-stadsdelen Mayfair, med fler sålda Rolls-Royce och Bentley än i Kalifornien och mer såld champagne än någon annanstans i Storbritannien. Här bor också miljonärernas fruar.

I "Cheshirefruar", en BBC-dokumentär från 1998, möter vi Liz, Emma, Elaine och några till i deras hårda liv, ett liv där det är mycket pengar som gäller, rätt designerkläder, lyfta och skrynkelfria ansikten, gröna golfgreener, välgörenhetsluncher...

SÄSONGSSTART

"Bingolotto"

TV4 19.00

Lasse Kronér och "Bingolotto" går ut hårt i säsongsstarten. Gäst är Roger Moore, 73, ex-James Bond, nu ambassdör för FN:s barnfond Unicef, som ger "Bingolotto"-tittarna chansen att vinna en Volvo P1800, nytillverkad i ett ex för detta tillfälle, sportbilen som Moore alias Simon Templar gjorde världsberömd i 1960-talsklassikern "Helgonet" på tv.

Övriga gäster är Emilia, som fyllde 23 år den 5 januari, som sjunger sin nya singel "Kiss by kiss", och sist men inte minst i år 45-årsjubilerande Sven-Ingvars (första offentliga spelning i Segmons folkets hus i juni 1956), aktuella med sin första krogshow på Rondo i Göteborg (premiär 18 januari, till 17 mars) med gamla och nya hits, och med en ny platta.

SERIESTART

"Madame Bovary"

SVT1 20.00

1856-57 skrev franske Gustave Flaubert sin "Madame Bovary", en roman om ett äktenskapsbrott, om läsandets fördärv, om längtan att vara någon annan, att leva ett annat liv än det borgerliga någon annanstans än i en liten stad på franska landsbygden. Romanen ledde till ett sedlighetsåtal för Flaubert, som dock frikändes.

I tre delar "Madame Bovary" (BBC, 2000) ser vi Frances O"Connor, född 1970 (vad det lider aktuell i Steven Spielbergs nya "AI: Artificial intelligence") som den unga Emma Rouault, som gifter sig med läkaren och änklingen Charles Bovary, en inte direkt lidelsefull man. Så den lidelse Emma söker får hon finna på annat håll...

DOKUMENTÄR

"Tjejerna på luckan"

SVT2 19.00

Ska tjejer göra lumpen? Klarar tjejer det? Orkar de med jobbet? Orkar de med grabbarna och deras grabbsnack? De femton minuterna "Tjejerna på luckan" är resultatet av ett veckolångt besök som SVT-fotografen Lars Palén gjort på Gotlands regemente på Visborgsslätt några kilometer söder om Visby, där 20-åringarna Sandra Bennet och Elin Hållén gjorde sin värnplikt som infanterisoldater på P 18, en av landets sex brigadutbildningsplatser, som utbildar "i en fältnära organisation".

Fler frågor: varför vill tjejer frivilligt göra lumpen? Och vad tycker grabbarna om att ha tjejer bredvid sig i ledet, i leran, på logementet/luckan, i duschen?

SÄSONGSSTART

"Landet runt"

SVT2 18.15

"Landet runt" är tillbaka igen - längre, på ny sändningsdag och med Staffan Lindström som ny programledare.

Jo. Efter tolv år och 564 program tackade Larz-Thure Ljungdahl, presentatör och mannen som skapade "Landet runt", i höstas för sig (jo, en nyårskrönika blev det också) efter trekvarts års "övertid" efter pensioneringen i mars 2000.

Ny programledare är Staffan Lindström, annars nyhetsreporter på "Tvärsnytt", som tidigare gjort reportage för bland annat miljöprogrammet "E-fekt" och "Solsta café", och har sammanlagt runt fjorton års erfarenhet av jobb med tv.

- Det blir kul. Det görs många bra och kul historier runtom i landet som inte får plats i vanliga nyhetsprogram. Och det är kul att kunna visa upp hela landet, att utnyttja dom regionala nyheterna riksmässigt också, säger Staffan Lindström, som förutom att vara "Landet runts" programledare också, på halvtid, producerar, samlar in inslag, för över dem på band, är redaktör, gör körscheman, är lite scripta" Slimmad organisation.

Nytt är alltså också sändningsort, från Örebro till Karlstad, sändningsdag, från måndagar till lördagar, och att sändningstiden förlängts från 30 till 45 minuter.

Bengt Hörnemark