Här väcks reslusten till liv

TV
Foto: THOMAS FAHLANDER
Anders Rosén och Mia Norin är programledare för säsongens "Packat & klart", som kommer att handla om både vintriga och somriga upplevelser.

SÄSONGSSTART

"Packat & klart"

SVT 1 21.15

I säsongens första "Packat & klart" beger sig Ylva Jonsson till kanarieön Fuerteventura, även kallad Vindarnas ö. Där det är som allra blåsigast trivs både vind- och vågsurfare. Men det finns också varma sanddyner för vanliga soldyrkare. Från Corralejo på nordspetsen tar man lätt färjan över till grannön Lanzarote om man vill.

Tomt i plånboken efter jul och nyår? En billig turistvariant för stockholmare är att ta pendeln till Södertälje över dagen och besöka Tom Tits och plaskparadiset Sydpolen.

Jacob Seth-Fransson guidar i världens största liftsystem runt franska skidparadiset Val d"Isère. De flesta backar är lätta till medelsvåra och det gäller att hålla reda på alla gröna, röda och blå pister och varifrån man ska starta. Man kan också pröva luftvägen - via paraglider.

SÄSONGSSTART

"Mitt i naturen - film"

SVT2 20.00

Den här säsongen återfinner vi "Mitt i naturen - film" i SVT 2 på söndagskvällarna. Charlotte Permell öppnar med att presentera oceanernas storsångare - den mäktiga knölvalen. Sången är så kraftfull att en människa som dyker i närheten känner vibrationer i hela kroppen. Men - det är bara hanarna som sjunger.

Under tre månader på vintern flockas tusentals knölvalar från de kalla vattnen utanför Alaska till de varma utanför Hawaii för att föda sina kalvar och para sig på nytt.

Hittills har ingen kunnat filma en knölvalsfödsel. Honorna lever nära sina ungar i tio månader. I början måste mammorna putta sina ungar upp mot ytan när de ska andas och sen ner igen. En vuxen knölval, upp till 50 ton tung, kan vara under vatten 40 minuter medan ungarna måste ha luft med bara några minuters mellanrum.

SÄSONGSSTART

"Star Trek Voyager"

SVT2 18.15

Nytt år och en ny omgång av "Star Trek Voyager" drar igång sina riskfyllda resor genom rymden. På hemväg från ett uppdrag på andra sidan galaxen försöker kapten Kathryn Janeway ( Kate Mulgrew) hitta en säker väg genom borgernas territorium - och upptäcker att Voyager hotas av en ännu dödligare fiende.

En attack från borgerna avbryts plötsligt och fänrik Kim och några andra spanare från Voyager hittar en massa döda borger i en av deras farkoster. Och borgerna som skulle vara oövervinnliga!

Kim känner närvaron av något främmande i rymdskeppet och blir attackerad. Det visar sig att hans kropp är infekterad av främmande celler.

SERIE

"Här är din kropp"

SVT1 19.30

Vad händer egentligen när den "vanliga" hjärnan kopplas bort och den mer primitiva och djuriska delen tar överhanden?

Det får vi ett bra exempel på när 21-årige Greg Moore vill fira sin befordran genom att bjuda ut sin snygga arbetskompis Laura. Till hans glädje tackar hon ja och efter några drinkar mår Greg mycket bra - och börjar bli mer och mer närgången. I animationer ser vi hur den sexuella attraktionen även ter sig inne i hjärnan.

När Laura tröttnar på honom under ett party tröstar Greg sig med att hälla i sig ännu mer sprit. Till slut klarar inte heller den primitiva hjärnan av all alkohol. Greg börjar tala osammanhängande och kan inte gå.

DOKUMENTÄR

"Plastikresan"

TV4 19.00

Den här dokumentären visades första gången 1999. Sen dess har plastikoperationer och silikoninläggningar blivit ännu vanligare. Denna film berättar om en plastikresa till Polen, organiserad av engelskan Alina Deeble. Hennes kunder är ute efter att snabbt och diskret byta utseende utomlands.

Så fort som möjligt efter ankomsten till Wroclaw ska de läggas på operationsbordet. Inga hälsokontroller görs och det krävs varken blodprover eller friskhetsintyg. Efter en kort pratstund fattar kirurgen kniven. Givetvis kan allt gå fel. De tre engelskorna filmen följer känner sig lurade. En av dem har för tunt blod. Det resulterade i komplikationer och hon måste opereras tre gånger. "Plastikresan" ställer frågan hur långt läkarvård på kommersiell basis kan gå.

MINISERIESTART

"Stop - vet dom om att ni kan säga nej?"

SVT1 22.35

Hur går det när en ung och fräck teatergrupp från Sverige träffar en hårt hållen grupp i Sydafrika? Det kan vi se i två "Stop"- program, som nyligen vann första pris i Japan som bästa utbildningsprogram för ungdomar.

Konkurrensen var stenhård med 159 program från 46 länder.

För två år sen for teatergruppen Ung utan pung från Rågsved till kåkstaden Brighton utanför Port Elizabeth för att repetera och spela med den unga svarta teatergruppen New Generation. Brighton är en av de fattigaste och mest kriminella städerna i Sydafrika, dessutom svårt drabbad av aids.

- Hur vågar ni åka in där? Dom skär halsen av er, sa en vit sydafrikan till Ung utan pung.

Men det blev i stället de fräcka svenska ungdomarna som ställde till revolution i Brighton. Den svarta teatergruppen var hårt styrd. När medlemmarna såg hur den svenska gruppen arbetade slog de bakut mot den egna ledningen.

Det de upplevde var ett skolexempel på hur demokrati fungerar.

- Jag har aldrig varit naken på scen förut, men nu vågar jag, säger Zamuxolo, en av de svarta skådespelarna som spelade ihop med Ung utan pung. Syftet med resan var bland annat att göra en gemensam föreställning.

Sen dess har Opondo, som Brightongruppen nu kallar sig, gästspelat flera gånger i Sverige - framför allt i skolor runt om i landet.

SERIESTART

"En fot i graven"

SVT1 20.00

"En fot i graven" kanske inte låter så muntert.

Men tanken är att Måns Herngrens och Hannes Holms nya komedi med samma namn ska få oss tv-tittare att skratta åtta söndagskvällar framåt.

I huvudrollerna ser vi Gösta Ekman och Lena Söderblom.

I Klas Östergrens och Tomas Alfredsons kritikerrosade "Soldater i månsken", som gick i höstas, spelade Gösta Ekman den deprimerade adjunkten Gunnar Larsson. Det var ingen roll som lockade fram skratt hos tittarna. Den tittarna - åtminstone till en början - kunde le åt i det dramat var i stället Göran Ragnerstams bigamist och stressade entreprenör i byggbranschen.

Men i "En fot i graven" får Ekman chansen att visa sin komiska sida i form av den gamle knarrige och kepsprydde byråkraten Melldrov.

Efter 26 år som tjänsteman på skatteförvaltningen har Viktor Melldrov plötsligt blivit förtidspensionerad och ersatt av en diskett. Det känns förstås både nedsättande och frustrerande för en man som ansett sig ha haft en betydande position och sett sig som närmast oersättlig.

Det var bättre förr, menar Viktor - men ingen annan än han tycks inse det "

Omgivningen förefaller att tro att man automatiskt blir intresserad av utflykter och släktforskning i samma ögonblick som man blir pensionär. Det gäller definitivt inte Viktor Melldrov. Han skulle inte för ett ögonblick nedlåta sig till sånt trams.

Nej, något lugnt och harmoniskt pensionärsliv efter alla år på skatteförvaltningen blir det sannerligen inte för Viktor. Etersom han är en hypokondrisk och ganska outhärdlig besserwisser, som dessutom lätt drar förhastade slutsatser, får vi i stället bereda oss på att vad som helst kan hända.

Till exempel kan en försvunnen grannkvinna hittas inlåst i hans vind eller grannens katt ligga död i hans frys. Han får även uppleva att bli rånad av ett mc-gäng när han försvarar samhällsmoralen.

Ur led är tiden.

Att Viktor råkar ut för alla dessa kalamiteter är förstås en orättvis slump och beror på en oförstående omgivning. Det tycker han i alla fall själv.

Lyckligtvis finns hans hustru, spelad av Lena Söderblom, till hands för att reda ut alla märkliga situationer som maken ideligen hamnar i.

Lars-Olof Berglund