Livet på en svensk skola under ett läsår

TV
Foto: DOKUMENTÄRFILM AB/TV4
Andrea är en av de elever i en avgångsklass på Brunnsboskolan i Göteborg som det gått bra för. Hon jobbade hårt för att få bra betyg och komma in på gymnasiet. Det lyckades hon med.

SERIESTART

"Skolan"

TV4 20.30

Skolan har alltid stötts och blötts, alltid stått i den offentliga debattens och de privata dispyternas centrum.

Anders Berggrenoch Carl Javérhar filmat den.

Under ett läsår följde de livet på en högstadieskola i Göteborg. Resultatet blev TV 4-serien "Skolan".

De båda filmarna har använt en alldeles speciell metod när de dokumenterade den fyra timmar långa serien (åtta avsnitt à 30 minuter). En metod som användes mycket på 60-talet men sedan dess varit på tillbakagång. Med samma grepp har Berggren och Javér tidigare gjort dokumentären "Sjukhuset" om Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

- Vi kallar den observerande dokumentärfilm och vill därmed uppnå en stark äkthet i berättelsen. Den är absolut oarrangerad och autentisk. Inga intervjuer, inga omtagningar, bara det urval av händelsernas gång som vi bestämt att filma, säger fotografen och regissören Anders Berggren .

Skolan som de filmat är Brunnsboskolan i Göteborg, en skola vars problem är representativa för många svenska skolor under de senare årens drastiska nedskärningar av resurserna.

- Brunnsboskolan ligger i ett område som är ett befolkningssnitt av Göteborg, här finns höghus, villor, en del invandrarbarn.

Där har Berggren och Javér under läsåret 1999/2000 följt en 9:a, avgångsklass, och framför allt fem 15-åriga elever som jobbade hårt för att komma in på gymnasium: Ted, Andrea, Cattis, Jussi och Gabi.

För dem har det gått bra.

- I dag går alla fem på gymnasiet, säger Anders Berggren.

Men serien handlar inte bara om elevernas skoldagar, den breddar ämnet till att inkludera också rektor, lärare och elevvårdsteam - och det snåla, svångremsindragna - de ekonomiska klimat som inte direkt uppmuntrar en bra undervisning.

- Vi fick med scener där Brunnsboskolan plötsligt drabbas av inköps- och anställningsstopp. Det var något som vi inte räknat med när vi startade inspelningarna men på det sättet ger "Skolan" förstås en bild av en skola som behöver större resurser.

98 procent av serien är filmad inom skolans område och skolans vardag. Och det är inte bara utbildningen och undervisningen som registreras framför Berggrens/Javérs kamera.

- Det handlar också mycket om att vara 15 år och då är det viktigt vad kompisarna tycker och vad bästisen gör. Här finns både sorg, humor och allvar inför framtiden. säger Anders Berggren.

SERIESTART

"Naturligtvis"

TV 4 20.00

Fiska haj med pitepalt som bete? Kanske ingenting för vanliga fridfulla fritidsfiskare.

Men får man tro den excentriske sportfiskaren och Pitebon Örjan Lundholm är sanningen denna:

- Hajen älskar svärmors pitepalt.

Lundholm möter vi i första avsnittet av Bo Landins nya naturserie "Naturligtvis". Ett annat unikum i hans fiskafänge är att fånga nilabborre i Victoriasjön och kaviarstör i Kaspiska havet med fluga gjord av julgransglitter.

I programmet - som till stor del handlar om pingviner i Sydafrika - träffar vi också fyra nya medarbetare till Landin som ska medverka i hela serien: Karin Brann, Maria Ålander, Linda Carlsson och Martin Falklind.

Falklind har tidigare gjort sig känd för tv-filmer som handlar om och vill främja så kallad ekoturism, bland annat en mycket uppmärksammad och prisbelönad sådan från Borneo.

SERIESTART

"Nilecity 105,6"

SVT2 19.30

Första gången han visade sig i tv med sitt underbett och sin oupphörligt ordmalande glappkäft var 17 januari 1995. Nu är han här igen i repris, Percy Nilegård, i sina egna ögon ett nydanande mediegeni, i alla andras ögon en påfrestande pratkvarn. Johan Rheborgs Percy tillhör numera de klassiska svenska film- och tv-töntarna, i nivå med Kurt Olsson och Valfrid Lindeman. Minnesgoda tittare kommer kanske ihåg grundstoryn. Percy startar den privata radiostationen Nilecity 105,6 ("din kajplats i etern") men misslyckas skändligen med att attrahera lyssnare, trots toppnummer som den allt förstående radioterapeuten Farbror Barbro och den burduse göteborgske arbetaren Weiron som startar sina nytra sändningar kl 3.30 på morgonen. Det murkna radioföretagets kostnadsjakt slutar med att Percy tvingas dela lokal med ett gäng homosexuella brandsoldater vars brandchef ( Robert Gustafsson) stolpar omkring i kilt.

SÄSONGSSTART

"Plus"

SVT1 21.00

Sverker Olofssons konsumentmagasin "Plus" byter kanal i och med säsongsstarten 2001. Från och med nu är det i SVT 1 som gälller.

Först ut i år är regeringen Perssons konsumentminister Britta Leijon. I samband med Sveriges övertagande av ordförandeskapet i EU ställer Sverker Olofsson statsrådet Leijon mot väggen med frågor kring svenskt och europeiskt konsumentskydd och hur Leijon bäst vill flytta fram konsumenternas positioner i vårt eget land.

Dessutom ett reportage om vår nya flexibla pensionsålder - om människor som vill (och ibland kan) lämna arbetslivet redan vid 60 och andra pigga seniorer som vill (och ibland kan) jobba vidare efter 65.

SÄSONGSSTART

"Lilla Sportspegeln"

SVT1 18.30

Tolvårige Henrik Erixon från Umeå får träffa sin idrottsidol Peter Forsberg i Denver, Colorado, USA, när "Lilla Sportspegeln" säsongsstartar i kväll. Henrik vann i höstas programmets studiotävling och Amerikaresan, tillsammans med pappa Per-Olof och "Lilla Sportspegelns" programvärd Marie Lehmann, är hans belöning.

- Vi kommer förresten att göra om studiotävlingen så att en stor, glimmande pokal i fortsättningen blir förstapriset, säger Marie Lehmann.

SERIE

"Ur det förflutnas dunkel"

SVT2 20.00

Det är cirka 3 200 år sedan han greppade vandringsstaven, tågade ut ur Egypti land med hela sitt folk, mottog Herrens tio budord på berget Sinai, vandrade torrskodd över Röda havet och dog, mätt av år, innan hans israeliter nådde fram till Kanaan, till det Förlovade landet, det som senare blev det så omstridda Palestina och Israel.

Om den store profeten Moses och det folk (israeliterna/judarna/hebréerna) och den religion som han enligt Gamla testamentets berättelser gick i bräschen för handlar del två av Lena Einhorns kulturhistoriska serie "Ur det förflutnas dunkel".

Hur stor tilltro bör man ge Moseböckernas utvandringsepos? Råkade verkligen Israels folk i slaveri i det faraoniska Egypten, och i så fall varför? Vad säger de fornegyptiska källorna om Moses och israeliternas uttåg? Och varifrån fick Moses sin stora idé om en enda, allsmäktig Gud?

SÄSONGSSTART

"Livslust"

SVT2 18.15

Livslusten ökar i Sverige efter nyår.

I varje fall i Karlstad och i det program som tv-veteranen Ulf Schenkmanis lett i många år.

När "Livslust" säsongsstartar blir det med 20 minuter längre programtid och sändningsstart i SVT 2 redan 18.15.

- Det innebär att vi kan fördjupa oss mer, ha fler gäster och längre reportage, säger Karin Lorenz på "Livslust".

En annan fördel för "Livslust" är att man nu direkt kan haka på "Aktuellts" 18-sändning.

Dessutom blir Schenkmanis och tv-doktorn Anders Halvarssons mottagningsrum uppfräschat.

En annan nyhet är att kost, motion och annan förebyggande hälsoverksamhet får en egen återkommande hörna i "Livslust". Vinjetten blir "Friskare med livslust" och Helena Mirsch håller i den biten.

Så till innehållet i detta avsnitt. Det handlar i hög grad om socker och sött. Och om en sjukdom som hänger ihop med kroppens sockerhalt, diabetes. Två sakkunniga kvinnor, nutritionisten Agneta Yngve och immunologen Susanna Ehdin, har delvis olika uppfattningar om vår sockerkonsumtion. Ehdin menar att sockret gör oss sjuka till både kropp och själ medan Yngve anser att faran är överdriven och att problemet i så fall beror på att förtäringen av godis, bakelser, glass och lemonader tränger undan nyttigare födoämnen.

Andra ämnen i kvällens "Livslust": glaukom (grönstarr), beröring, massage och nya diabetesmediciner.

Pelle Jacobsson

ARTIKELN HANDLAR OM