Direktimport av bilar granskas

Foto: STAFFAN BJÖRKLUND
Gänget som svarar för "Trafikmagasinet" med programledaren Carl-Ingemar Perstad längst bak. I första programmet handlar det bland annat om problemet med direktimporterade bilar.
TV

SÄSONGSSTART

"Trafikmagasinet"

SVT1 21.00

I kväll säsongsstartar "Trafikmagasinet" - ett av SVT:s äldsta program, som föddes redan 1978. I årets premiär botaniserar Carl-Ingemar Perstad på bilmässan i Detroit och Gustav Larson visar i ett reportage bilhandlares bojkott mot direktimporterade bilar.

I år presenterar Volvo sin första jeepmodell i Detroit. Perstad rapporterar hur den mottas "over there". Han har också träffat framtidens bildesigners. De flesta av dem är unga män - som hittar inspiration från 1950-talets modeller!

Tord Jankell i Falun tänkte köpa en ny bil. Som delbetalning ville han lämna sin felfria begagnade. När bilfirman fick veta att hans bil var direktimpor- terad ville de inte värdera den eller ens titta på den. Det blev bara ett blankt nej.

Staffan Borglund inleder 2001 med att testa Audi Allroad, en fyrhjulsdriven "stadsjeep".

FILM

"Kort ung film: Ett liv i backspegeln"

SVT1 20.30

Reza Bagher har fått mycket beröm för sin långfilmsdebut med "Vingar av glas". I kväll kan vi se en kortfilm, signerad Reza Bagher, i serien "Kort ung film". Titeln på filmen, "Ett liv i backspegeln", är dubbelbottnad.

Micke ( Simon Norrthon) är både bitter på livet och sin före detta flickvän Anna ( Fanny Risberg). Han kan inte komma över att de inte längre är ett par. En dag ser Micke Anna vid en busshållplats och frågar om hon vill ha skjuts någonstans. Hon hoppar in i bilen. Det blir upptakten till ett rafflande svartsjukedrama i rasande fart med livet som insats.

I "Vingar av glas" fick Sara Sommerfeld sitt genombrott som invandrarflickan, som till pappans ( Said Oveissi) förskräckelse blir kär i en svensk kille, spelad av Alexander Skarsgård.

DOKUMENTÄR

"Dansbanan kommer"

SVT1 20.00

Kan verkligen en dansbana komma? Jomenvisst! I varje fall uppe i nordliga Tornedalen, där solen nästan aldrig går ner under några sommarveckor. I tretton år har ett ett dansgäng dragit omkring med sin dansbana.

Det svenskfinska musikergänget kallar sig för Säskisafari eller Myggsafari. Ena dan spelar de i Sverige, nästa kväll i Finland. Gemensamt är Torneälvens brus och - myggsvärmarna.

Fotografen Håkan Pieniowski och Kåge Jonsson följde myggsafarin några veckor och filmade deras slit med dansbanan men även deras glädje. Och så dansen, förstås, och människorna som kom för att svänga sina lurviga.

MUSIK

"Live: Esbjörn Svensson trio"

SVT1 21.30

Flera recensenter utsåg Esbjörn Svensson trios "Good morning Susie Soho" till år 2000:s bästa svenska album.

Publiken runt om i Sverige har också varit förtjust. Under hela året har trion spelat för utsålda hus med sin moderna jazz full av influenser från såväl klassisk jazz som modern popmusik. Den mixen är det inte många musiker som klarar.

- Inom popvärlden finns en bild av jazzmusikern som inte kan spela de "enkla" ackorden. Men jag har ju växt upp med popen och behärskar det språket, säger Esbjörn Svensson.

Kvällens program är inspelat på Nalen i Stockholm i december 2000. Förutom musik blir det intervjuer med trion - Esbjörn Svensson, piano, Dan Berglund, bas, och Magnus Öström, trummor.

SÄSONGSSTART

"Go' kväll"

SVT2 18.15

I årets första "Go" kväll" är Anja Kontor nyfiken på Mikael Niemi - författaren från Pajala, som till sin egen häpnad och glädje fick Augustpriset på 100 000 kronor i fjol för sin roman "Populärmusik från Vittula". Den gick ut i jätteupplagor och översätts till sju språk. Kvällens artist är den gamle godingen Jerry Williams. "Go" kväll" har kortats ner från 55 till 45 minuter i år. Varje tisdag blir det olika inslag om svensk formgivning och design. I premiären i kväll är det Joachim Vogel som tar hand om den avdelningen.

SERIESTART

"Karaoke"

SVT2 23.10

Våren 1994 avslutade den svårt cancersjuke engelske dramatikern Dennis Potter sina två sista tv-serier - "Karaoke" och "Cold Lazarus". Några veckor senare var han död.

I början av 1997 sändes båda i svensk tv. Med start i kväll kommer nu nutidsthrillern "Karaoke" i repris.

"Cold Lazarus" har samma huvudperson - fast den utspelar sig år 2368. Några forskare har lyckats väcka upp minnet i hans djupfrysta hjärna.

"Karaoke" utspelas i klubbarnas halvskumma Soho i London. Huvudpersonen Daniel Feeld, som spelas av Albert Finney, är liksom sin skapare tv-författare och precis som Potter även han obotligt cancersjuk. Inte nog med det. Feeld håller dessutom på att skriva en tv-serie med namnet "Karaoke".

I den tv-serie vi tittare får se (hänger ni med?) råkar Daniel Feeld i hetsiga gräl med regissören om "Karaoke" och går ut för att äta middag. När Feeld på restaurangen hör den vackra Sandra Sollars ( Saffron Burrows) bråka med sin fästman känner Feeld det som han hamnat mitt i sitt eget manus. Verkligheten flyter ihop med fiktionen. Feeld följer efter Sandra till karaokebaren där hon arbetar. Baren ägs av gangstern "Pig" Mallion ( Hywel Bennett). Låter namnet bekant?

I en mycket uppmärksammad tv-sänd intervju med Potter två månader före hans död uppmanade han BBC och privatägda Channel Four att efter hans död tillsammans sända hans två sista verk.

Han fick sin vilja fram.

SERIESTART

"En dag i taget"

SVT2 20.00 & 22.10

Hösten 1999 visades dramaserien "En dag i taget" med fyra avsnitt om vanliga folksjukdomar - alkoholism, ätstörningar, panikångest och medicinberoende.

I kväll startar en ny omgång om fyra program där andra sällan riktigt uppmärksammade problem ställs i fokus.

Fyra tisdagskvällar framöver handlar "En dag i taget" om utbrändhet, spelberoende, adhd/ damp och sexmissbruk. Varje program följs någon timme senare på kvällen upp med ett direktsänt studiosamtal och telefonväkteri.

Ingela Agardh är programledare där och psykologer och människor som drabbats av kvällens problem medverkar i studion.

Serien "En dag i taget" 1999 var regisserad av Göran Stangertz. Han hade egna erfarenhet av alkoholism. Hans fru Jeanette skrev manus till det andra programmet om ätstörningar, som hon i sin tur led av när hon och Göran blev ett par.

Premiären i kväll handlar om utbrändhet. Manus är skrivet av Carolina Falck och Mikael Håfström är regissören. Kvällens terapeut är Kristina Brandänge.

Greppet i de olika avsnitten är detsamma som 1999 - en blandning av fiktion och verklighet. Skådespelarna dramatiserar olika historier och får sedan när tittarna fått klart för sig deras problem hjälp av terapeuter och läkare, som agerar i sina vanliga yrkesroller.

Den första filmen i kväll handlar om sjuksköterskan Marianne. Hon spelas av Lia Boysen, som vi även såg som före detta Miss Sverige i tv-succén "Det nya landet". Hon slits i sitt liv mellan familjen och sitt krävande arbete på akutmottagningen på ett sjukhus.

Marianne engagerar sig personligen i varje patient och kan inte släppa dem ur sina tankar. Samtidigt tar hennes man Leif ( Reine Brynolfsson), hennes dotter och föräldrarna för givet att hon alltid ska finnas till hands även för dem.

När arbetet på sjukhuset blir ännu hårdare, familjen ska flytta och Mariannes syster dessutom flyttar in efter ett havererat förhållande ökar Mariannes frustrationer och känslan av otillräcklighet ännu mer. Till slut når hon sin gräns och frågar i efterhand varför ingen såg hur hon mådde.

När Marianne väl söker hjälp säger psykologen att hon måste lära sig att prioritera och skilja mellan vad som är viktigt och inte är det. Marianne får börja om.

Steg för steg.

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM