Känns som en evighet

TV
Foto: MIRAMAX FILMS
Johnny Depp är normalt bra på att spela udda karaktärer. Men han kan inte rädda den här filmen.

Dead man

En rätt stendöd västern av Jim Jarmusch, med Johnny Depp i huvudrollen.

Den amerikanske regissören är inte bara kompis med de finska bröderna Kaurismäki. Han är också lika överskattad och har precis som de, med ett konsekvent genomfört bildspråk, med viss framgång lyckats dölja sin brist på förmåga att berätta en historia. I Jarmuschs fall handlar det ofta om att berätta i tablåer, i långa tagningar, ofta i svartvitt.

Det gäller även ”Dead man”.

Historien utspelas i slutet av vilda västern-epoken. Johnny Depp spelar en revisor som i självförsvar skjuter ihjäl en man. Han får tre prisjägare efter sig och flyr genom vildmarken tillsammans med indianen Nobody (Gary Farmer).

Men inledningen, innan historien tar fart, när Depp åker tåg och stirrar på medpassagerarna och ut genom fönstret, känns som en evighet. Och ”jakten” på honom i vildmarken handlar mest om att indianen filosoferar kring det faktum att revisorn heter William Blake, samma namn som en brittisk poet som dog i början av 1800-talet. Det är flummigt, har inget med resten av historien att göra.

Depp är bra på udda karaktärer som Gilbert Grape och Ed Wood, men den här illa skrivna rollen kan inte ens han rädda.

Vackert foto, Neil Youngs stämningsfulla gitarrkaskader och kända namn – Robert Mitchum (1917–1997), Gabriel Byrne, Alfred Molina, Iggy Pop, Lance Henriksen, Steve Buscemi – räcker inte. ”Dead film” hade varit en bättre titel. (1995)

SVT 1 22.50

Horungen

Stark och omskakande historia, med verklighetsbakgrund, om en mor (Jennifer Jason Leigh) som vägrar tro att hennes nye man (Ron Eldard) förgriper sig på hennes dotter (Jena Malone).

Bra skådisar även i andra roller; Christina Ricci, Glenne Headly och Lyle Lovett.

En övertygande regidebut av Anjelica Huston, mer känd som skådespelerska och under många år Jack Nicholsons sambo.

Hon har efter den här filmen regisserat ännu en film, ”Agnes Browne”, 1999. (Bastard out of Carolina, 1996)

TV 1000 Cinema 23.00

Fruar och äkta män

Woody Allens roliga och träffsäkra skildring av två äktenskap med problem. Suveränt skådespeleri av Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Juliette Lewis, Lysette Anthony och Liam Neeson. Hade fått högsta betyg om inte Woody hade envisats med att göra hela filmen med en enormt skakig handkamera. (Husbands and wives, 1992)

TV 1000 20.00

Batman

Den första av två filmer med Michael Keaton i titelrollen och Tim Burton som regissör.

Den duon fungerade betydligt bättre än både senare skådespelare (Val Kilmer, George Clooney) och regissör (Joel Schumacher).

Det är en mörk och intensiv och actionladdad film som Keaton har gjort, där såväl Anton Fursts Oscarsbelönade scenografi och Danny Elfmans suggestiva musik spelar stor roll för filmens stämning.

Största problemet är att hjälten – oavsett om han är Bruce Wayne eller Batman – är lite småtråkig, särskilt vid en jämförelse med filmens skurk The Joker, där Jack Nicholson tar ut svängarna ordentligt.

Kultfakta I: Kim Basinger fick ta över rollen som Vicki Vale när Sean Young tidigt under inspelningen skadade sig vid en ridolycka.

Kultfakta II: Scenografen Anton Furst (1944–1991) tog livet av sig sedan han trots allt beröm han fick för den här filmen, inte lyckades få några jobb som regissör. (1989)

Kanal 5 21.00

Harry bit för bit

En mycket rolig, sexig, vulgär och självbiografisk Woody Allen-komedi. Handlar om en New York-författare och hans trassliga kärleksliv. Med ett genialt berättargrepp, där tillbakablickar spelas av olika skådisar. (Deconstructing Harry, 1997)

TV 1000 Cinema 15.00

Welcome to Sarajevo

Starkt och omskakande drama som utspelas bland journalister under konflikten i ex-Jugoslavien 1992. Med Stephen Dillane, Woody Harrelson, Marisa Tomei, Kerry Fox, Emily Lloyd och Goran Visnjic. (1997)

TV 1000 18.00

Piraterna i Silicon Valley

En mycket välgjord tv-film om datarevolutionens ”fäder”, Microsofts Bill Gates (Anthony Michael Hall) och Apples Steve Jobs (Noah Wyle, från "Cityakuten"). Fascinerande att se två så målmedvetna unga män. (Pirates of Silicon Valley, 1999)

Canal + 15.15

Får jag låna din fru?

Svensk kärleks- och förvecklingskomedi med Sven Lindberg, Edvin Adolphson (1893–1979) och Elsa Prawitz. Fick ljummen kritik på sin tid. Men Mona Malm och Lena Granhagen, då 24 respektive 21 år, imponerar i tidiga roller. (1959)

SVT 1 16.15

Patch Adams

Robin Williams i en blandning av drama och komedi, med verklighetsbakgrund. Han spelar Patch Adams, en bisarr läkare som fått för sig att bota alla patienter med hjälp av humor. Överdrivet gullig och sentimental mot slutet. Med Monica Potter, Peter Coyote och Philip Seymour Hoffman. (1998)

Canal + Gul 18.05

Sanningens ögonblick

Mary McDonnell (Dansar med vargar) är bra som en kvinna som blir misstänkt för att ha mördat sin make (Randy Quaid). Hygglig inledning, sedan ganska förutsägbart. (A Woman undone, 1996)

TV 3 21.00

Love and a .45

Amerikansk B-thriller med visst kultrykte. Påminner om Oliver Stones ”Natural born killers”, fast något mer realistisk. Berättelsen handlar om ett ungt white trash-par från Texas, USA, som hamnar snett i tillvaron.

TV 6 21.00

Eldstorm

Spännande actiondrama om brandmän i Chicago. En intrig om en mordbrännare för dramat framåt, om två bröder som kämpar mot lågorna. Med William Baldwin, Kurt Russell och Robert De Niro. (Backdraft, 1991)

ZTV 21.00

Black and blue

Amerikanskt tv-drama om en kvinna (Mary Stuart Masterson) som försöker ta sig ur ett förhållande med en polis (Anthony LaPaglia) som misshandlar henne. Starkt, omskakande, med bra skådespelare. (1999)

Canal + Gul 21.45.00